Догори
Дати відгук

Донорів крові внесуть до єдиного реєстру

Народні депутати підтримали у першому читанні проєкт закону "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові"

2 хв на прочитання16 Липня 2020, 17:00
pixabay pixabay
Поділитись:

Верховна Рада планує створити Національний реєстр донорів крові або компонентів крові, а також осіб, що не можуть бути донорами та   інтегрувати реєстр до загальної електронної системи медичного простору в Україні eHealth.   

Як повідомляє УНІАН, депутати підтримали у першому читанні проєкт закону "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові".

Законопрєкт передбачає створення і функціонування в Україні Компетентного органу та покладання на нього функцій зі здійснення ліцензування діяльності суб’єктів системи крові, контролю за їх діяльністю в частині дотримання вимог з безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, тощо.

"Планується встановити вимоги і стандарти щодо безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, простежуваності, гемонагляду, що відповідають вимогам, передбаченим директивами ЄС. Також пропонується створити умови для імплементації принципу безоплатного добровільного донорства та переглянути систему пільг для донорів, які здійснюють донацію на безоплатній основі", - ідеться у повідомленні.

Зокрема, серед дотацій, учням професійних училищ, студентам вишів, які протягом року безоплатно здали кров у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазму у сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам,  надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25% від встановленої у закладі стипендії.

Відповідно, військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових навчальних закладів – право на одержання грошової надбавки у розмірі 25% від призначеного їм грошового забезпечення протягом 6 місяців після здачі крові та / або компонентів крові у зазначеній кількості.

Відомо, Кабмін розширив список закладів, які можуть робити трансплантацію. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.