Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • «До своєї природи» — у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

«До своєї природи» — у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

Цей проєкт — подорож до пізнання природи через українську культуру

4 хв на прочитання24 Липня 2024, 22:31
У Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини У Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини
Поділитись:

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку. Побачити виставку можна просто неба у Києві — на Софійській площі, на Хрещатику біля КМДА та у вестибюлі станції метро «Золоті ворота».

Фото WWF-Україна

Експозицію проєкту «До своєї природи» складають світлини творів українського народного мистецтва початку XIX — другої половини XX століть з колекції Музею Івана Гончара та сучасні ілюстрації художниці Анастасії Старко, що стали осмисленням теми історичного взаємозв’язку українців з природою через культуру. Візуальний ряд доповнює легка історія на основі наукових фактів українських дослідників природної та культурної спадщини, а також уривки з архаїчних фольклорних текстів.

Фото WWF-Україна
Фото WWF-Україна

«Український народ прожив багату і бурхливу історію на лоні сонячної, мальовничої природи… Боротьба за свою волю виховала в нашого народу найяскравішу, найхарактернішу традиційну рису — волелюбність. Цю тугу та боротьбу за волю відтворив у всіх проявах своєї творчості у безмежному морі задушевних пісень, дум, легенд; у малярстві, вишивці, гончарстві, ткацтві тощо», — Іван Гончар (1911–1993), український скульптор, графік, маляр, колекціонер та етнограф. Оберігати перлини народного генія // Народна творчість та етнографія. – 1989. – №3. – С. 42–47.

Фото WWF-Україна
Фото WWF-Україна

Війна має нищівний вплив на природну та культурну спадщину, а її наслідки можуть бути відчутними й для майбутніх поколінь. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з початку війни було уражено 30% усіх природоохоронних територій в Україні. За прогнозами експертів, для відновлення до довоєнного стану вже зараз потрібно 60-80 років. Водночас за даними Міністерства культури та інформаційної політики України станом на кінець березня 2024 року понад тисячу пам’яток культурної спадщини постраждали внаслідок російської військової агресії.

Фото WWF-Україна. Ілюстрація: Анастасія Старко
Фото WWF-Україна. Ілюстрація: Анастасія Старко

«Цей проєкт — подорож до пізнання природи через українську культуру, культури через природу, а відтак і самих себе. Виставкою ми прагнемо надихнути глядача до діалогу про українську природу та її місце в ідентичності, нагадати про важливість збереження природного біорізноманіття, особливо під час війни та наголосити про ціну втрат української спадщини, яка є мовчазною жертвою російської військової агресії», — коментує кураторка проєкту Юлія Новосельцева.

Оглянути виставку можна:

  • на Софійській площі до 28 серпня;
  • на вул. Хрещатик, 36 біля будівлі Київської міської державної адміністрації до 15 вересня;
  • у вестибюлі станції київського метро «Золоті ворота» до 18 серпня.
Фото WWF-Україна.
Фото WWF-Україна.

Про WWF-Україна:

Всесвітній фонд природи WWF — незалежна природоохоронна організація, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у більш ніж 100 країнах світу. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні, а з 2019-го діє як національне представництво WWF, яке об'єднує представників громадськості та науковців. Робота WWF-Україна набуває різноманітних форм — проведення досліджень, просвітництво, консультування державних органів та лобіювання змін до законодавства, мобілізація фінансових ресурсів для впровадження програм з вивчення і збереження природи. Діяльність громадсько стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода та рідкісні види.

Стежте за діяльністю WWF-Україна:

Сайт https://wwf.ua (WWF-Ukraine)

Facebook facebook.com/wwfukraine (WWF-Україна)

Instagram instagram.com/wwf_ukraine (WWF_Ukraine)

Про Музей Івана Гончара:

Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» — це відкрита культурно-мистецька інституція, що своєю діяльністю сприяє спадкоємності досвіду і знань у сфері традиційної народної культури. В сучасному суспільстві музей постає зберігачем минулого і відправною точкою нового бачення та мислення, що разом є активними чинниками творення майбутнього.

Музей створений на основі етнографічної збірки та на засадах суспільно-культурної діяльності Івана Гончара. Місія Музею — розбудова суспільства, яке цінує, зберігає і примножує українську культурну спадщину та сучасні форми традиційної народної культури задля майбутнього

Стежте за діяльністю Музею Івана Гончара:

Сайт https://honchar.org.ua 

Facebook facebook.com/honcharmuseum

Instagram instagram.com/honchar.museum

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання16 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання19 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора