Догори
Дати відгук

До школи навкарачки: через ожеледь діти травмують спини та коліна

Діти отримують розриви зв'язок, запалення колінних чашок і синці поки дістаються до школи у негоду.

7 хв на прочитання23 Грудня 2020, 16:12
Поділитись:

Різкий спад температур та мряка вже кілька днів сковують дороги у більшості регіонів України. Користувачі соцмереж активно поширюють ролики та світлини, де діти з важкими рюкзаками на плечах навкарачки добираються до шкіл, падають і ковзаються. У Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та Запоріжжі травматологи повідомляють про тисячі звернень із переломами кінцівок, розривами зв'язок і гематомами. Чимало серед пацієнтів дітей.

Лікар-травматолог, хірург Мар’ян Морозов застерігає батьків бути пильними до дитячих травм, адже якщо їх вчасно не пролікувати, наслідки падінь можуть нагадати про себе навіть у дорослому житті. 

На фото: М.Морозов

«Якщо дитина підвернула ручку чи ніжку, а ви бачите, що протягом 6–7 годин вона рухлива, як раніше, немає набряків, активно грається, її нічого не турбує —  можна заспокоїтися. Якщо ж набряк наростає, дитинка постійно жаліється на таку ділянку, що вона болить, починає кривуляти чи не так активно рухати ручкою-ніжкою — необхідно звернутися до лікаря аби дитинку оглянули», — розповідає Мар’ян Морозов.

Коли вулиці скувала ожеледь, дорослі українці були свідками, як діти навколішки, тримаючись за лід руками, повзли до школи. Жартували, що то така «жага до знань». Чи безпечні такі пригоди для школярів?

Для когось із дітей це випробування, бо бояться не потрапити до школи, для інших — забава, адже переважно так добираються наймолодші учні, однак на мій погляд, як травматолога, такі пригоди в мороз небезпечні. Коли навкарачки повзає, ще й із сумкою на плечах, дає навантаження не на стопи, як зазвичай, а перевантажує спину, коліна. Дитинка травмує чашечки колін, до яких кріпляться зв’язки надколінника, а потім буде потребувати довготривалого лікування. Часто через таке положення, якщо воно довготривале, можуть виникати запальні процеси зв’язки надколінника, від перевантаження можуть виникати запалення сумки колінного суглоба, ну і банальна річ — можна перехолодити та застудити коліно, спричинивши запальний процес.

Тому дорослим варто шукати дітям зручне взуття з хорошим протектором, щоб не ковзало, розказувати, щоб обходили слизькі місця, не рухалися проїжджою частиною доріг. Також комунальні служби мають розбивали лід і посипали дороги, трошки  активніше приводили вулиці до ладу, тоді в дітей і дорослих буде менше ризиків травмуватись.

Батьки, які виховують дітей віком від двох до восьми-девяти років, звикають, що дитина впала, поплакала, встала — і далі займається своїми справами. Коли такі падіння небезпечні для здоровя?

У менших дітей рідше трапляються переломи, бо вони ростуть, мають відкриті зони росту у кістках, тому їхні зв’язки, сухожилля, кісткова система більш еластичні. Найпоширеніші травми у дітей — це забої, садна, розтягнення сухожиль і зв'язок, а для виникнення переломів треба серйозніші травми. Якщо дитина травмувалась, але через пів години — годину батьки бачать, що немає синців у травмованій ділянці, гематом, набряків — це звичайна річ для багатьох дітей.

Син чи донечка скаржиться на біль — слід прикладати до травмованої ділянки щось холодне. Це зніматиме набряк і неприємні відчуття. Наприклад, вдарили ніжку —  бажано, щоб дитинка лягла, ніжку на подушку, щоб вона була трошки вище, а тоді на хвилин 10–15 через одяг, не на голе тіло, прикласти якісь овочі з морозилки чи лід. Так повторити декілька разів із перервою в 20–40 хвилин, і має минути. Якщо ж дитина йшла зі школи чи на уроки, і так впала, що з’явився синець і припухлість —  дорослим слід звернути увагу. Бо синець — це коли рвуться м’які тканини та капіляри, можуть бути пошкоджені зв’язки. Якщо вчасно не накласти якусь тісну пов’язку, та не знерухомити, наслідки травми ще можуть довго про себе давати знати. А коли дитина виросте — зв’язка не буде виконувати як слід свою функцію, буде боліти, дитина може кульгати. Травми краще доліковувати до кінця.

Скільки днів потрібно для одужання після такої травми?

За умови дотримання правил лікування — застосування тісної пов’язки, мінімуму руху, протизапальних процедур, які вам порекомендує травматолог, накладання мазей за тиждень-півтора дитина має відновитись до повноцінної активності. На жаль, багато дітей, які займаються у спортивних секціях або просто рухливі, через 2–3 дні відчувають, що перестало боліти і біжать на тренування. Відбігають тренування — отримують повторну травму, і знову те саме з болем і набряками. Але слід розуміти, що з кожною повторною травмою затягуються періоди лікування та реабілітації, а у подальшому пошкоджена зв’язка може себе проявляти. Тому підковзнулась дитина, впала, має неприємні відчуття, гематоми — спостерігаємо й обмежуємо активність. Набряк наростає за 2–3 доби після травми. Якщо не минуло — хутчій до лікаря.

Як обрати безпечне дитяче взуття для ожеледиці:

  • Із шорсткою підошвою. Рельєфне покриття не буде ковзати. Однак не обирайте чоботи з надто твердими підошвами, бо навіть маючи нерівну поверхню, вони будуть їздити по льоду. Водночас м’яке та дещо еластичне покриття буде затримувати ногу
  • Належного розміру. У тіснуватих черевиках дитина не буде впевнено опиратись на підошву, буде зростати навантаження на хребет. Не годиться і таке взуття, в якому ковзає нога. Якщо чоботи великуваті, дайте дитині об’ємніші шкарпетки — так буде і тепліше, і надійніше рухатись.
  • Без зайвої фурнітури та шнурівки. Бо дитина може перечепитися чи травмуватися додатковими деталями на взутті. Якщо чобітки закриваються на замок, варто подивитись, чи пласкі там «собачки» та застібки, чи не чіпляють одяг та не нашкодять у випадку небажаного падіння.
  • Зі світловідбивними стрічками. Не кожен із батьків піде спеціально на пошуки взуття з відбивними наліпками. Але якщо натрапили на таке у продажі — придбайте його. Водії швидше помітять, якщо дитина випадково впаде на дорозі в темну пору доби.
  • Досить тепле. У такому взутті дитині буде зручніше рухатися, а м’язи ніг будуть більш еластичними у теплих чоботах.
  • Із накладками та льодоступами експериментувати не варто. В інтернеті можна прочитати про різні народні методи, які вчать ходити слизькою дорогою. Як, наприклад, клеїти на підошви шорсткий пластир, наносити клей, одягати на взуття льодоступи тощо. Однак варто розуміти, що ходити з таким приладдям вміє не кожен дорослий. На ногах дитини льодоступи можуть зміститись, наліпки змінити своє розміщення від чого навпаки взуття стане незручним і ризик травмуватися збільшиться.

Не зайвим буде навчити дитину ходити льодовицею. Дорослий може взяти сина чи доньку на прогулянку та показати приклад. Скажімо, розказати, що не треба тримати руки в кишенях, бо так зручніше тримати рівною поставу та рівновагу, робити повільні, але тверді кроки, опираючись на усю стопу та пропускати транспорт, інших людей.

До слова, сьогодні у більшості областей України очікується мокрий сніг і дощ, температура вночі 0–5° морозу, вдень від 2° морозу до 3° тепла.  Укравтодор попереджає водіїв про «армагедон» і обробляє дороги хімією.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання2 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання7 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання8 годин тому