Догори
Дати відгук

До 8 тисяч за ялинку: лісники нагадали про покарання за незаконну вирубку лісу

В грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев.

1 хв на прочитання05 Грудня 2023, 09:35
Штрафи за незаконну вирубку ялинок. Штрафи за незаконну вирубку ялинок.
Поділитись:

Цього року у Державній екологічній інспекції повідомляють про посилення заходів і наголошує, що штрафи за незаконну рубку значно зросли.

У зв'язку з наближенням Різдвяних та Новорічних свят, природоохоронці активно вживають заходів для захисту хвойних насаджень від самовільних рубок.

Розмір штрафу залежить від нанесеної шкоди довкіллю. А розмір шкоди – від місця скоєння незаконної рубки та діаметра дерева.

Продаж чи купівля новорічних ялинок без відповідних документів про законність їх придбання також передбачає покарання — штраф від 510 до 1700 гривень з конфіскацією ялинок або без, рішення прийматимуть місцеві суди.

Також за самовільну порубку хвойних насаджень розраховується шкода заподіяна лісу, яка відповідно становить діаметром пня дерева:

  • до 10 см – 758,76 грн
  • 10,1 – 18 см – 3432,48 грн

Природно-заповідний фонд також не залишений осторонь: за незаконну рубку хвойних дерев на цих територіях передбачена величезна сума штрафу - до 8 621,46 грн. Крім того, можлива кримінальна відповідальність.

Зауважуємо, що в грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексації такс.

При покупці та виборі новорічної красуні ви маєте право попросити продавця показати документи, які підтверджують легальність дерева, а саме: товарно-транспортну накладну, де має бути чітко зазначена порода дерева, яке ви купуєте, наприклад: сосна, ялина тощо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.