Догори
Дати відгук

Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості

Найчастіше звертаються батьки з дітьми, а також ті, хто через війну втратив домівку, родичі військовослужбовців.

3 хв на прочитання16 Вересня 2024, 15:12
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Поділитись:

З початку вересня Мінсоцполітики разом із представниками територіальних громад відкрили ще 17 Центрів життєстійкості. Відтепер таких просторів 179 по всій Україні. Про це повідомляють на сайті Верховно Ради України. 

Кожен житель та жителька громади, де є Центр життєстійкості, може безкоштовно тут отримати психологічну підтримку та проконсультуватися з різних соціальних питань.

Центри життєстійкості створені для того, щоб допомогти українцям долати стрес, відновлюватися після кризових подій та, попри усі виклики, повертатися до активного життя. Кожен простір приймає відвідувачів різного віку. Окрім індивідуальних консультацій, на дорослих в Центрах життєстійкості чекають щоденні заходи: вони можуть відвідувати групові терапевтичні заняття, зустрічі для людей зі схожим досвідом, а також навчальні тренінги.

Для занять із дітьми в Центрах життєстійкості облаштоване безпечне і комфортне освітньо-ігрове середовище. Активності з елементами арт-терапії, казкотерапії та ігротерапії проводять професійні психологи.

Родинна компонента - один із пріоритетних напрямків роботи Центрів життєстійкості. Вона включає в себе індивідуальні та сімейні консультації, навчання за програмою дитячого фонду ЮНІСЕФ - “Батьківство без стресу”, а також ряд різних освітніх та терапевтичних заходів для родин.

«Батьки зустрічаються з величезною кількістю викликів, виховуючи своїх дітей. Держава та громада мають бути для них опорою, коли виникають труднощі. Це можуть бути різні виклики. Зокрема, і брак базових знань – як виховувати дитину, як допомогти їй стати впевненою, сформувати стійкість, як навчити її долати перешкоди. І тут ми їм допомагаємо в наших Центрах життєстійкості, формуючи програми підвищення батьківської компетентності», – розповідає Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

За словами фахівців Центрів, найчастіше звертаються батьки з дітьми, а також ті, хто через війну втратив домівку, родичі військовослужбовців.

«Покидаючи рідне місто, ми думали – це на місяць-два. Не підозрювали, що ми не повернемося і місто буде повністю знищене»,  – згадує Елла, соціальна менеджерка Центру Життєстійкості у Лубнах, що працює на базі БФ “Карітас”. Два роки тому вона виїхала з родиною із рідного Бахмута. Тоді думала, що це – тимчасово. Попрощатися довелося одночасно з усім попереднім життям: власною домівкою, улюбленою роботою, деякими друзями.

У Центрі життєстійкості вона не лише знайшла для себе роботу, а й сили продовжувати життя та допомагати тим, хто поки що не має сили на це, розповідає жінка. І додає: «Зараз я допомагаю іншим адаптуватися до нового життя, адже як ніхто, я розумію тих, хто приходить до нашого Центру життєстійкості». 

Важливою умовою до відкриття такого простору є облаштування приміщення за принципами безбар’єрності. Мінсоцполітики спільно з партнерами проекту - агрохолдингом “Астарта” та урбан-бюро “Big City Lab” - підготували Путівник з рекомендаціями для громад щодо підготовки такого осередку за принципом “Нікого не залишити осторонь”. Посібник є у вільному доступі та адаптований для міських та селищних громад.

Контакти діючих Центрів доступні на сайті Міністерства соціальної політики.

Експериментальний проект Мінісоцполітики є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Глядачі з порушеннями зору та слуху зможуть відкрити для себе чарівний світ Національної оперети України
Відтепер для глядачів з порушеннями зору та слуху стали доступними твори Національної оперети України
2 хв на прочитання5 годин тому
У новонародженої дитині видалили 10-сантиметрову грижу.
На фото: Операційна бригада
У Рівненській дитячій лікарні у новонародженої дитині видалили 10-сантиметрову грижу (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Новий клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги
Затверджено новий клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги людям з гіпертонічною хворобою
3 хв на прочитання11 годин тому
ФОТО: ілюстративне
Компанія Neuralink представила пристрій для повернення зору незрячим
1 хв на прочитання13 годин тому
Рада ратифікувала договори з Францією про співпрацю з відбудови лікарень і діагностики онкології
2 хв на прочитання14 годин тому
З початку 2022 року в Україні зафіксували 21 випадок правця, з яких п'ять серед дітей
2 хв на прочитанняВчора
У Львівському коледжі вибухнув вогнегасник: є постраждалі
1 хв на прочитанняВчора
Експерти рекомендують медузу як новий суперпродукт - багата на білок
2 хв на прочитанняВчора