Догори
Дати відгук

«Діти в Запоріжжі обовʼязково будуть народжуватись у належних умовах»: чому міська влада хоче закрити пологовий №9

7 хв на прочитання06 Лютого 2023, 18:02
Поділитись:

Ще торік секретар Запорізької міської ради, в.о. міського голови Запоріжжя, депутат від партії «Слуга народу» Анатолій Куртєв анонсував «реорганізацію пологового будинку номер 9 шляхом його юридичного приєднання до пологового будинку номер 3».

Головною метою оптимізації (тобто фактично закриття) пологового Куртєв назвав «покращення якості надання жінкам медичних послуг, а також поліпшення робочих та фінансових умов медичного персоналу, який зараз працює у пологовому будинку номер 9».

Посадовець заявив, що в останні роки кількість людей, які звертаються за медичною допомогою до цього пологового будинку, різко зменшилася.

«Тільки до жіночої консультації зараз звертається майже на 65 % менше пацієнток, ніж це було ще два роки тому. А якщо порівняти кількість прийнятих пологів, то ми побачимо, що лише за перше півріччя поточного року в девʼятому пологовому будинку їх було вдвічі менше, ніж у третьому, і в півтора рази менше, ніж у четвертому пологовому будинках. Якщо наводити конкретні цифри, то у третьому було народжено 551 дитину, у четвертому — 479, а у девʼятому — 282 дитини», — оприлюднив Куртєв статистику.

Він пояснює, що зниження кількості надаваних послуг своєю чергою веде до зниження їхньої якості: що менше пацієнтів звертається до медичного закладу і чим менше послуг він надає, тим меншу щомісячну суму цей заклад отримує від Національної служби здоровʼя України. Посадовець наводить цифри: у пологовому будинку №9 ця сума складає 2 млн 700 тис. грн, а у пологових будинках №4 та №3 — 4 млн 400 тис. і 6 млн відповідно. В результаті коштів від НСЗУ 9 пологовому не вистачає навіть на виплату зарплат у повному обсязі, не кажучи вже про покращення матеріально-технічної бази закладу, а разом із тим і медичних послуг.

Куртєв наголошує, що у програші залишається як медперсонал, який працює не з повним завантаженням та не на повну ставку, так і пацієнтки, які не мають змоги отримувати увесь спектр якісних і сучасних медичних послуг.

«І цей у той час, коли на тому ж Правому березі є сучасний пологовий будинок №4 європейського зразка, з новим ремонтом та з потужним обладнанням, фахівці якого надають пацієнткам високоякісні та сучасні медичні послуги. При цьому цей пологовий будинок має достатньо можливостей, потужностей, обладнання та спеціалістів для того, щоб у належній кількості надавати послуги мешканкам Хортицького району. У тому числі й ті послуги, які вони не можуть отримувати у 9 пологовому будинку. Разом з тим жіночу консультацію Хортицького району буде збережено, а отже, тим пацієнткам, яким необхідна виключно амбулаторна допомога, не потрібно буде їздити до інших районів. У разі ж виникнення невідкладних станів жінки будуть госпіталізовані до найближчого пологового будинку», — запевнив в.о. міського голови.

Він додав, що юридичне обʼєднання третього та девʼятого пологових будинків дозволить скоротити адмінперсонал і запропонувати медичному персоналу робочі місця на вибір, на яких вони матимуть змогу отримувати більшу зарплатню.

«Таким чином у Запоріжжі буде працювати два потужних міських пологових будинки, на базі яких медичну допомогу зможуть отримувати усі бажаючі. Жінки міста ні в якому разі не будуть позбавлені своєчасної, якісної та кваліфікованої медичної допомоги. Майбутнє Запоріжжя — це діти. І вони обовʼязково будуть народжуватися у належних умовах», — пообіцяв Куртєв.

Однак запоріжці не поділяють ентузіазму посадовця.

«Право жінки на пологи — це святе право! Так само як вибір пологового й лікаря-акушера. А тепер уявіть, що у 21 столітті, в Європейській державі, де іде війна та боротьба за кожне українське життя, декілька можновладців вирішують долю майбутніх маленьких українців та віднімають право жінки вирішувати, де вона хоче народити»,прокоментували цю заяву Куртєва в Народному русі «Запоріжжя діє».

І активісти, і просто коментатори в соцмережах не розуміють, чому в.о. міськголови й інші управлінці вирішили, що нікому не потрібен пологовий будинок в одному з найбільш віддалених районів міста з населенням більше 100 000.

«Навіщо близько 300 робочих місць людям під час війни? Ба більше, нахіба розмовляти та роз'яснювати щось персоналу лікарні, щодо доцільності об'єднання з іншим пологовим?! А на будь-які питання від співробітників 9 пологового відповіді всього дві: "Ми тут ні до чого, це рішення військової адміністрації, бо їм потрібен шпиталь для військових", та "У вас низький показник народжуваності, не вигідно утримувати цілий пологовий"», — розповідають активісти.

Вони запевняють, що у головного лікаря 9 пологового є декілька письмових заяв від  породіль, яких швидка везла в інші пологові будинки, пояснюючи тим, що 9-ий уже не працює.

«Але ж він працює! Там досі приймає жіноча консультація, з успіхом лікують у відділенні патології вагітності, і так само з успіхом народжується майбутнє нашої країни! Тож, швидка допомога виконує чиїсь накази (навіть цікаво, чиї саме?), і ризикує здоров'ям породілля та гінекологічно хворих жінок Запоріжжя», — говорять у «Запоріжжя діє»

У коментарях під дописом самого Куртєва також розповідають про випадки, які свідчать, що швидкій заборонили возити роділь до 9-го — ніби навмисне, щоби потім можна було казати про 50 % заповненості. Колишні «клієнтки» розповідали, що вважають саме цей пологовий найкращим у Запоріжжі після перинатального центру — там є не лише необхідне обладнання для гінекологічних операцій, а й працюють чудові досвідчені фахівці, і великий плюс у тому, що буквально в 100 метрах розташована дитяча лікарня з реанімацією новонароджених, куди у випадку невідкладних ситуацій можна у найкоротший термін доставити дитину та врятувати їй життя.

9 пологовий обслуговує найбільший район міста — Хортицький і Кічкас. Хортицький район Запоріжжя є не лише найбільшим за кількістю жителів, а й наймолодшим. Тут багато молодих сімей, а зараз ще й чимало ВПО. Тепер роділлям із цього району та передмість доведеться їхати народжувати в Шевченківський район — поближче до обстрілів. Уже не кажучи про стрімкі пологи, від яких не застрахована жодна вагітна жінка. А після народження дитини породілля потребує піклування близьких, яким проблематично їхати через усе місто у стані війни.

Коментатори не розуміють, яка наразі доцільність цієї реорганізації, і розповідають, що місцева влада нищить 9 пологовий поступово.

«Спочатку вивели жіночу консультацію в простій, ніби немає вагітних жінок. Лікарі отримували ЗП 2500 грн та приймали жінок у свій неробочий час. Тому, що нас багато!» — говорить одна жителька Запоріжжя.

7 грудня 2022 р. Запорізька міська рада серед інших таки прийняла (це планувалося зробити ще у вересні) рішення «Про реорганізацію юридичної особи — комунального некомерційного підприємства «Пологовий будинок №9» Запорізької міської ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Пологовий будинок №4».

«Наші депутати на сесії міської ради проголосували за оптимізацію (знищення) п'ятнадцяти лікувальних закладів Запоріжжя… Нехай ця руйнація залишиться на совісті сьогоденної міської влади. Але ми до своєї роботи ставимось відповідально і зробимо все можливе, щоб не підвести наших пацієнтів! Процес оптимізації дуже непростий та тривалий. Тому Дев’ятий і весь наш колектив ще не один місяць БУДЕ ПРАЦЮВАТИ В ЗВИЧАЙНОМУ РЕЖИМІ. Всі, хто запланував пологи в наступному році — приїжджайте спокійно. Ви і ваша підтримка нам дуже потрібні»,прокоментували це в самому пологовому №9.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання17 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання59 хвилин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання5 годин тому