Догори
Дати відгук

Дім для 15% населення світу: сьогодні відзначається Міжнародинй день гір - цікаві факти про Карпати

Гори займають понад чверть поверхні Землі.

2 хв на прочитання11 Грудня 2021, 13:25
Фото:
Конкурент Фото: Конкурент
Поділитись:

Сьогодні, 11 грудня, у світі відзначають Міжнародний день гір. День був заснований у 1992 році. Гори займають понад чверть поверхні Землі і є домом для 15% населення світу. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту понад мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Зокрема, гори дають прісну воду, енергію і продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше.

В Україні є Карпатські гори (найвищою є гора Говерла, висота 2061 м) та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м). До Міжнародного дня гір bukinfo.com.ua пропонуєм декілька цікавих про Карпати:

  • Першою геологічною картою в Україні була геологічна карта Карпат, складена С. Сташицем в 1809 р.
    - Найбільш високогірна конструкція була встановлена в 1996 році на г. Говерла — це 5-метрова стела, на якій розміщено державні символи – жовто-блакитний прапор і тризуб.
    - Найвищим населеним пунктом України є село Віпчина, яке знаходиться в Карпатах, в Чернівецькій області. Висота його 1100 метрів над рівнем моря.
    - У Карпатах знаходиться найбільше озеро в Україні — Синевир. Воно займає площу близько 7га. Глибина його близько 24 м. Розташувалося озеро на висоті 989 м над рівнем моря.
    - У 1907 році на території гірського царства були виявлені викопні тварини закінчення льодовикового періоду. На глибині близько 12 з половиною метрів знайшли мамонта, а ще глибше — величезного оленя, носорога, різних птахів і представників класу земноводних.
    - У Карпатах є унікальне джерело газованої води, розташоване в селі Келечин, в Закарпатській області. Має особливий хімічний склад і лікувальні властивості.

Нагадаємо, що у Буковелі відкрився гірськолижний сезон: що працюватиме та умови для туристів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.