Догори
Дати відгук

Деруни "як у мами", від відомого актора Євгена Яновича

У формуванні дерунів основне – щоб не було видно начинки.

5 хв на прочитання26 Лютого 2023, 20:00
Поділитись:

Можна смачно поїсти в ресторані, роздавати оплески стравам друзів, захоплюватися своїми власними кулінарними шедеврами. Але заїжджаєш до мами в гості та розумієш, що все найсмачніше тільки у неї. Цікаво, що смак страв, знайомих з дитинства з роками не змінюється. Іноді й самому хочеться його відтворити, але виходить не так. Мабуть, такої кількості любові, яку вкладає кожна мама у готування, немає більше ні у кого. Саме таким ностальгічним рецептом маминих дерунів поділився у блозі Євгена Клопотенка актор Євген Янович. Рецепт особливий – з начинкою з кисломолочного сиру. Виходять пухкі та дуже смачні дерунчики. Що може бути краще? Але я не міг не додати дещо від себе: щоб не смажити довго, я дочекався рум’яної скоринки, а потім запік в духовці. Не будемо відкладати, почнемо готувати, бо здається, що запах дерунів вже витає у повітрі й спонукає діяти.

ЯКУ КАРТОПЛЮ ВИБИРАТИ І ЯК ПРИГОТУВАТИ НАЧИНКУ

Якщо потерти картоплю на тертку, вона швидко чорніє, а в цьому рецепті ще і немає цибулі, яка покликана сповільнити цей процес. Тому спочатку приготуйте начинку з кисломолочного сиру, щоб картопля довго не чекала свого часу. Беріть його найвищої жирності. Якщо він сухий, додайте ціле яйце, якщо мокрий із сироваткою, тоді використайте лише жовток. Сформуйте начинку для кожного деруна у вигляді невеличких пласких сирників завтовшки 0,5 см та викладіть на тарілку. Аби було зручно це робити, змочіть руки у воді.

Коли начинка готова, натирайте картоплю. Якнайкраще підійдуть жовті всередині сорти, з високим вмістом крохмалю, щоб деруни добре тримали форму. Такі овочі повільніше чорніють, а це нам і потрібно. Беріть побільше, щоб згодом приготувати й картопляні деруни в блендері з борошном. Натерту картоплю треба віджати від зайвого соку. Перекладіть її в дрібне сито, почекайте, поки сік стече, а потім трішки відіжміть її – притисніть руками кілька разів. Візьміть трішки натертої картоплі в руки, щоб визначити правильну консистенцію. Рідина з неї не повинна витікати, але вона не має бути й сильно сухою, трішки вологою. Тоді у вас вийдуть смачні соковиті деруни, які не будуть розлазитися по пательні.

ЯК ЗЛІПИТИ ДЕРУНИ

У формуванні дерунів основне – щоб не було видно начинки. При обсмаженні із неї може витікати сироватка, потрапляти на пательню та бризкати в усі боки, тому максимально закриваємо її картоплею.

  1. Перший спосіб.Зліпіть дерун в руках. З картоплі сформуйте оладку, завтовшки 1 см, яка має бути більшою, ніж сирна. Зверху покладіть начинку, а потім – ще одна картопляна оладка. Притисніть краї дерунів так, щоб не дати сиру шансів пробратися назовні.
  2. Другий спосіб. Зробіть картопляну оладку, одразу викладіть її смажитися на пательню буквально на 30 секунд, щоб нижній шар картоплі «схопився», додайте начинку та накрийте іншою оладкою. Підправте столовою ложкою боки деруна, щоб начинка була в надійних обіймах картоплі та нікуди із них не вилізала.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для дерунів:

4 середні картоплини

1 яйце

100 мл соняшникової олії для смаження

сіль до смаку

Для начинки:

300 г кисломолочного сиру 9%

1 яйце

сіль та перець до смаку

 КРОК 1

Зробіть начинку. В глибоку миску всипте 300 г кисломолочного сиру 9%. Посоліть та поперчіть до смаку. У мене сир був досить сухим, тому я вбив ціле яйце. Перемішайте до об’єднання інгредієнтів. Сформуйте руками начинку у вигляді сирничків та викладіть на тарілку. З цієї кількості у мене вийшло 8 штук.

КРОК 2

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Очистьте 4 середні картоплини та натріть на дрібній тертці.

 КРОК 3

Перекладіть натерту картоплю в дрібне сито, поставте його на миску та відіжміть рідину з неї, але не дуже сильно, щоб деруни не вийшли занадто сухими. Враховуйте, що і сир додасть трохи соковитості.

 КРОК 4

Суміш перекладіть в миску, додайте яйце, посоліть до смаку та перемішайте.

КРОК 5

Розігрійте пательню з соняшниковою олією. Візьміть терту картоплю, сформуйте із неї середню оладку, всередину вкладайте підготовану начинку, а зверху додавайте ще одну оладку з картоплі, щоб не було видно сиру.

РОК 6

Смажте з кожного боку до рум’яної скоринки.

 КРОК 7

Смажені деруни перекладіть на деко, застелене пергаментним папером. Випікайте 10-15 хвилин за температури 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Потім діставайте, викладайте на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія, а потім і на тарілку. Подавайте тепленькими до столу з улюбленими соусами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.