Догори
Дати відгук

Законопроєкт про відходи прийняли у першому читанні

2 хв на прочитання21 Липня 2020, 14:43
Image by Pete Linforth from Pixabay Image by Pete Linforth from Pixabay
Поділитись:

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №2207-1д "Про управління відходами".

"За" проголосувало 264 народних депутати.

Це було уже повторне перше читання - документ повертався на доопрацювання.

Автори документу стверджують, що в його основі закладені європейські принципи поводження з відходами.

Так, проєкт закону передбачає нові для України підходи, серед яких:

  • 5-ти ступенева ієрархія поводження з відходами, згідно з якою найбільшим пріоритетом є запобігання утворення відходів, а найменшим - їх утилізація на полігонах;
  • запровадження розширеної відповідальності виробника;
  • створення системи довгострокового планування управління відходами на національному та регіональному рівнях;
  • узгодження термінології та класифікації відходів згідно з нормами ЄС.

При розробці законопроєкту, за словами його авторів, враховувалися ключові положення рамкової Директиви 2008/98/EC про відходи та результати широкого стейкхолдерського обговорення.

"Проектом закону передбачено впровадження інформаційної системи управління відходами, яка надасть змогу значно спростити систему обліку та звітності, подання декларацій та здійснення дозвільних процедур у сфері управління відходами. Запровадження підсистеми  відкритих реєстрів забезпечить доступ до інформації утворювачів та інших володільців відходів,  громадськості. Пропонується посилити контроль за збиранням та обробленням небезпечних відходів шляхом посилення вимог до ліцензування такої діяльності", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Авторами законопроєкту є депутати від монобільшості "Слуги народу". Водночас критики документу, опозиційні депутати, стверджують, що він містить загрозу монополії на ринку переробки сміття.

"Ми вирішили в першому читанні підтримати, але якщо його до другого читання не змінять, то ми розглядатимемо його як лобістський", - заявив депутат Микола Княжицький.

"У нас є 60 тис. робочих на звалищах. Цим законом вони знищуються. Ним вводиться монопольний власник на все сміття в Україні. Це монополізація під одну структуру, яка буде гальмувати залучення інвестицій у переробку сміття", - вважає нардепка Юлія Тимошенко.

Реформу очікує понад половина громадян країни: згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного ПРООН та КМІС у лютому 2020 року, кожен другий (52,3%) громадянин України вважає ефективне поводження з відходами найбільш важливим пріоритетом зеленого порядку денного для держави на найближчі п'ять років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.