День устриць: як в Одесі відроджують давній делікатес

2 хв на прочитання13 годин тому

Устриці – один з найдавніших продуктів, які людство вживає в їжу. Їх цінували ще у Стародавньому Римі.

Сьогодні, 5 серпня, гурмани по всьому світу відзначають Всесвітній день устриць. Це свято – чудова нагода не лише насолодитися вишуканим делікатесом, а й згадати про багату історію цих молюсків, яка тісно пов'язана і з нашим, чорноморським, узбережжям.

Устриці – один з найдавніших продуктів, які людство вживає в їжу. Їх цінували ще у Стародавньому Римі, а у Франції вони стали символом розкоші та гастрономічних насолод. Свято 5 серпня, хоч і має неофіційний характер, є популярним у багатьох країнах, де ресторани пропонують спеціальні меню, а на узбережжях проходять фестивалі, присвячені цьому молюску.

Чим же такі цінні устриці?

По-перше, це справжній суперфуд. Устриці є неймовірним джерелом білка, цинку, заліза, кальцію та вітамінів А і В12. Низька калорійність робить їх ідеальним дієтичним продуктом.

По-друге, це потужний афродизіак. Слава устриць як "їжі кохання" має під собою наукове підґрунтя: високий вміст цинку стимулює вироблення тестостерону. Легенда ж пов'язує їх з богинею кохання Афродітою, яка народилася з морської піни та вийшла на берег на устричній мушлі.

По-третє, устриці – "санітари моря". Один молюск може фільтрувати до 200 літрів води на добу, очищуючи її від шкідливих домішок та роблячи екосистему здоровішою.

Устриці на Одещині

Для Одеси та всього Північного Причорномор'я устриці – не екзотика, а частина історичної спадщини. Ще у XIX столітті тут існували потужні устричні ферми, а місцеві молюски славилися на всю Європу. На жаль, через хижацький вилов та погіршення екології до середини XX століття чорноморська устриця практично зникла.

Проте останніми роками традиція відроджується. На Тилігульському лимані, на межі Одеської та Миколаївської областей, успішно працює устрична ферма, яка вирощує молюсків у чистій воді, повертаючи регіону його давню гастрономічну славу.

Тож Всесвітній день устриць для одеситів – це не лише привід скуштувати делікатес, а й нагода згадати про багатство та потенціал нашого рідного Чорного моря.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: