Догори
Дати відгук

День устриць: як в Одесі відроджують давній делікатес

Устриці – один з найдавніших продуктів, які людство вживає в їжу. Їх цінували ще у Стародавньому Римі.

2 хв на прочитання05 Серпня 2025, 08:38
Фото: Wikipedia / Milonia Larcius Фото: Wikipedia / Milonia Larcius
Поділитись:

Сьогодні, 5 серпня, гурмани по всьому світу відзначають Всесвітній день устриць. Це свято – чудова нагода не лише насолодитися вишуканим делікатесом, а й згадати про багату історію цих молюсків, яка тісно пов'язана і з нашим, чорноморським, узбережжям.

Устриці – один з найдавніших продуктів, які людство вживає в їжу. Їх цінували ще у Стародавньому Римі, а у Франції вони стали символом розкоші та гастрономічних насолод. Свято 5 серпня, хоч і має неофіційний характер, є популярним у багатьох країнах, де ресторани пропонують спеціальні меню, а на узбережжях проходять фестивалі, присвячені цьому молюску.

Чим же такі цінні устриці?

По-перше, це справжній суперфуд. Устриці є неймовірним джерелом білка, цинку, заліза, кальцію та вітамінів А і В12. Низька калорійність робить їх ідеальним дієтичним продуктом.

По-друге, це потужний афродизіак. Слава устриць як "їжі кохання" має під собою наукове підґрунтя: високий вміст цинку стимулює вироблення тестостерону. Легенда ж пов'язує їх з богинею кохання Афродітою, яка народилася з морської піни та вийшла на берег на устричній мушлі.

По-третє, устриці – "санітари моря". Один молюск може фільтрувати до 200 літрів води на добу, очищуючи її від шкідливих домішок та роблячи екосистему здоровішою.

Устриці на Одещині

Для Одеси та всього Північного Причорномор'я устриці – не екзотика, а частина історичної спадщини. Ще у XIX столітті тут існували потужні устричні ферми, а місцеві молюски славилися на всю Європу. На жаль, через хижацький вилов та погіршення екології до середини XX століття чорноморська устриця практично зникла.

Проте останніми роками традиція відроджується. На Тилігульському лимані, на межі Одеської та Миколаївської областей, успішно працює устрична ферма, яка вирощує молюсків у чистій воді, повертаючи регіону його давню гастрономічну славу.

Тож Всесвітній день устриць для одеситів – це не лише привід скуштувати делікатес, а й нагода згадати про багатство та потенціал нашого рідного Чорного моря.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
На Закарпатті оголошено жовтий рівень небезпеки через туман
Жовтий рівень небезпеки: Закарпаття накриє густий туман у ніч на 22 грудня
1 хв на прочитання3 години тому
На станції «Академік Вернадський» народилося 1200 пінгвінят. Фото: Уніан
Рекордний сезон на Галіндезі: українські полярники нарахували понад 700 гнізд із малечею пінгвінів
1 хв на прочитання5 годин тому
У Карпатах оновили гірський притулок «Рогнєска» для туристів
У Карпатах відремонтували притулок для туристів
1 хв на прочитання6 годин тому
Народження Нового Сонця: як правильно зустріти Зимове сонцестояння 2025.
Фото GreenPost
Йоль, Коляда та Сонцеворот: як змінити життя у найдовшу ніч року, поради від кармолога
3 хв на прочитання9 годин тому
Держрибагентство розпочало масштабну кампанію з розподілу квот на промвилов біоресурсів
1 хв на прочитання12 годин тому
Скандальний «автобан» до Буковеля: загроза для пралісів ЮНЕСКО та екосистеми Ґорґан
2 хв на прочитанняВчора
Зелений щит фасадів: у Львові запровадили офіційний облік ліан та витких рослин
1 хв на прочитання19 Грудня 2025
Новорічні ялинки в Одесі: результати перевірок на законність походження
1 хв на прочитання19 Грудня 2025