Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • День осіннього рівнодення: як привернути любов і благополуччя та зберегти молодість і вроду

День осіннього рівнодення: як привернути любов і благополуччя та зберегти молодість і вроду

А також які прикмети в цей день розкажуть про майбутнє.

4 хв на прочитання22 Вересня 2021, 09:31
Рівнодення Рівнодення
Поділитись:

День осіннього рівнодення (осінній сонцеворот) — це день астрономічного початку осені. У цей день сонце перебуває під і над горизонтом однаковий час, тобто день дорівнює ночі. Потім дні стають коротшими за ночі до самого зимового сонцевороту.

Слов’яни мали чотирьох богів сонця, які «передавали вахту» один одному в дні сонцеворотів. Бога осіннього сонця за різними джерелами звали Хорс або Овсень (Говсень, Таусень, Баусень), він «перебирав посаду» у бога літнього сонця.

У дохристиянські часи зазвичай на осіннє рівнодення припадало слов’янське свято врожаю — Дожинки. У селах влаштовували святкування, на які запрошували родичів, сусідів і друзів, пекли пироги з борошна нового врожаю. Також у цей період закінчувався сезон гулянь надворі — починалися вечорниці (досвітки).

Однак осіннє рівнодення було важливим святом не лише у слов’ян. Наприклад, у Японії Осінній день рівнодення — це державне свято Хіга, день, щоб «поважати предків, шанувати пам'ять тих, хто пішов в інший світ». У Кореї в цей день святкують Чхусок — головне свято врожаю. В Ірані в день осіннього рівнодення проводиться фестиваль Яшне Міхраган.

Як визначають дату рівнодення

Дати рівнодення варіюються в межах одного дня. Осіннє рівнодення в нашій півкулі припадає на 22–23 вересня. Цього року осінній сонцеворот припадає на середу, 22 вересня.

Дату рівнодення визначали, спостерігаючи за сонцем. Для точного визначення часу користувалися гномоном — це вертикальна палиця, встромлена в землю для того, аби за її тінню вимірювати час. Якщо щодня робити засічки на землі, то можна побачити, що максимальна довжина тіні змінюється. Таким чином можна було визначити тривалість дня.

До речі, хоча вважається, що під час осіннього рівнодення тривалість дня та ночі однакова (по 12 годин), насправді цього дня світлий час доби на декілька хвилин довший за темний. Річ у тім, що сонце візуально перебуває довше над землею завдяки ефекту атмосферної рефракції. Цей парадокс пояснюється тим, що рівнодення математично вираховується по центру сонячного диска, а різниця між моментами сходу та заходу визначається за верхньою точкою світила.

Наші предки дуже серйозно ставилися до календаря. А ось у наш час люди, які дотримуються прадавніх традицій, зазвичай святкують дні сонцеворотів у найближчі вихідні.

Що варто та не слід робити в День осіннього рівнодення

Це гарний день для того, аби подякувати Богу за все гарне, що було в цьому році, а також загадати бажання — енергія рівнодення має сприяти їх виконанню. Але починати нові справи не варто — краще зосередитися на здоров'ї та розслабитися.

Сьогодні не можна лаятися, щоб не злякати щастя та благополуччя, яке природа посилає кожному. Сварки тільки руйнують магічний настрій цього свята.

Осіннє рівнодення — це особливий день у магії, коли важливі ритуали й обряди привертають благополуччя, здоров'я та любов. Аби надовго зберегти молодість і вроду (а також протягом року зустріти нареченого і вийти заміж), дівчата до сходу сонця вмивалися джерельною водою. Щоб діти росли здоровими, в день осіннього рівнодення їх обливали просто на порозі будинку. Також у цей день в оселях було заведено гасити старий і запалювати новий вогонь. Принагідно спалювали старі речі, щоб разом із ними згоріли негаразди попереднього року.

Прикмети в День осіннього рівнодення

Багатий урожай жолудів обіцяє багато снігу на Різдво.

Багатий урожай горобини означає, що осінь буде дощовою, а зима — холодною.

Якщо на горобині та березі вже з’явилося жовте листя, то зима почнеться з ранніх заморозків і буде холодною.

Якщо в день осіннього рівнодення відлітають журавлі та інші птахи, зима буде суворою.

Тепла і суха погода — до м’якої зими.

Якщо у вересні — грози, то осінь буде теплою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання50 хвилин тому
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання3 години тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора