День Каберне Совіньйон - найпоширенішого у світі сорту винограду

3 хв на прочитання30 Серпня 2024, 11:24
ФОТО: Виноград сорту "Каберне Совіньйон" / Вікіпедія

Міжнародний день Каберне Совіньйон відзначають 30 серпня.

30 серпня у світі відзначають Міжнародний день Каберне Совіньйон. Це свято для всіх, хто шанує історію і філософію виноградарства, цінує виноград і гарне вино, а також прагне дізнатися більше про його походження і характеристики. Відзначення цього дня дає чудову можливість поринути в історію походження цього сорту винограду та історії створення найвідоміших вин на його основі. А також оцінити багатство та різноманітність Каберне Совіньйон.

Каберне Совіньйон - червоний сорт винограду, один з так званих "великих винних сортів". Його вирощують майже в кожній країні, яка виробляє вино, від канадської долини Оканаґан до Ліванської долини Бекаа. Сорт отримав всесвітньо визнану популярність у винах Бордо, де його часто поєднують із Мерло та Каберне Франом. Протягом більшої частини XX століття це був найбільш широко посаджений у світі виноградний сорт червоного вина. Та у 90-х роках його випередив сорт Мерло. А вже до 2015 року Каберне Совіньон повернув собі першість і знову став найбільш широко висадженим виноградом з загальною площею 341 000 га.

Сорт з’явився у Франції в 17 столітті, коли червоний виноград сорту каберне фран випадково-помилково схрестили з білим виноградом совіньйон блан. Так народився сорт каберне совіньйон, який став незмінним фаворитом серед усіх прихильників вина й одним із найбільш культивованих сортів винограду у світі, за що експерти жартома називають великим колонізатором.

Каберне-Совіньйон є найбільш стійким до метеорологічних умов сортом. Саме це пояснює його широке розповсюдження. Він чудово витримує різкі перепади температур, посуху та може рости навіть у пустелі. Проте цей виноград не завжди дозріває навіть на своїй батьківщині – у Бордо.

Цей сорт винограду, як і вина з нього, настільки відомий і поширений у світі, що достатньо сказати "каб", щоб вас зрозумів будь-який виноградар або винороб. Каб процвітає в теплішому кліматі з великою кількістю сонячного світла і найбільш яскраво зростає в Чилі, Румунії, Австралії, Італії, Південній Африці та Аргентині. Але його неймовірна стійкість означає, що навіть китайським виноробам вдається вирощувати лози в пустелі Гобі.

Вино з нього володіє вибуховим ароматом, у якому поєднані відтінки дуба, чорної смородини, вишні, кедра і навіть м’яти. З часом цей букет набуває відтінків шкіри, сушених трав і тютюну. У процесі ферментації або витримки в ньому можуть проявлятися відтінки дерева і доповнюватися ароматами ванілі й солодких прянощів.

Якісне сухе червоне вино дієтологи називають "другом діабетиків". У вині Каберне міститься багато таніну – природного антиоксиданту, який бореться із захворюваннями серцево-судинної системи та діабетом ІІ типу. Тому контрольоване вживання не більше 150 мл вина в день вважається корисним для здоров'я людей  цими захворюваннями. Проте алкоголем не варто зловживати.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: