Сьогодні, 4 грудня, світ відзначає День каберне фран (Cabernet Franc). Цей сорт червоного винограду є одним із найстаріших у світі та ключовим компонентом класичних бордоських блендів, а також батьківським сортом для знаменитого каберне совіньйон.
Каберне фран — це сорт, який генетично пов'язаний із сортом каберне совіньйон (разом із совіньйон блан), але дозріває приблизно на тиждень раніше. Ця рання зрілість є критичною перевагою у прохолодніших регіонах, як-от долина Луари у Франції, де він набув особливої популярності. Хоча каберне фран зазвичай є одним із трьох основних сортів у бордоському бленді, він відіграє домінуючу роль у деяких апелласьйонах Бордо, наприклад, у Сент-Емільйоні (Saint-Émilion) та Померолі (Pomerol).
Вина з каберне фран легші та м'якші, ніж каберне совіньйон, із нижчим вмістом танінів та яскраво вираженою кислотністю.
Найхарактернішою ознакою сорту є його трав'янисті та овочеві ноти, часто описувані як зелений перець (або ж піразин), трава, листя фіалки та тютюн.
У прохолодному кліматі переважають ноти червоних фруктів, як-от червона смородина, малина та слива. У тепліших регіонах фрукти стають більш насиченими, набуваючи відтінків чорної вишні та ожини.
Вина, як правило, середньотілі, з шовковистою текстурою.
Хоча Франція (зокрема Луара, де з нього роблять чисті, елегантні вина, як-от Шинон і Бургей, та Бордо) залишається найважливішим регіоном, сорт також широко вирощується:
США: Каліфорнія (Напа і Сонома) та Вашингтон.
Італія: регіони Фріулі та Тоскана.
Канада: Онтаріо та Британська Колумбія, де він демонструє відмінні результати у прохолодному кліматі.
Східна Європа: cорт також набирає популярності в Угорщині та Україні.
Більше новин читайте на GreenPost.