Ольга Шевченко1 хв на прочитання02 Грудня 2023, 06:44
Дуже важливо сформувати внутрішню броню, адже стійкість до вірусних та бактеріальних інфекцій багато в чому залежить від відповідності нашої тарілки.
Тому максимально наповнюємо свій раціон локальними та сезонними продуктами багатими на вітаміни, каже дієтологиня Наталія Самойленко.
Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки. До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, також мінерали, такі як цинк.
Вітамін А:
- морква
- петрушка
- гарбуз
- солодкий перець
Вітамін D3:
- оселедець
- скумбрія
- печінка тріски
- жовтки
Вітамін С:
- яблука
- відвар шипшини
- томати
- капуста білокачанна
Вітаміни групи В:
- виноград
- курятина
- сир
- цільнозернові злаки
Магній:
- темно-зелені листові овочі
- бобові
- насіння гарбуза
- натуральний йогурт
- чорний шоколад
Що знижує імунітет:
- нездоровий спосіб життя;
- хронічний стрес;
- хронічне недосипання;
- незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі;
- відсутність достатнього фізичного навантаження;
- зайва вага;
- літній вік;
- інфекції, що викликають імунодефіцитні стани.
Як зміцнити імунітет: практичні поради
- Регулярно споживайте велику кількість овочів та фруктів.
- Спіть достатньо, намагайтеся лягти спати до 11 вечора.
- Уникайте тривалого стресу, намагайтеся мінімізувати дію стресу.
- Не куріть.
- Якщо вживаєте алкоголь, дотримуйтеся добового ліміту.
- Регулярно виконуйте фізичні вправи.
- Підтримуйте вагу тіла в межах норми.
- Намагайтеся уникати інфекції, мийте руки та готуйте їжу відповідально.
Більше новин читайте на GreenPost.