Догори
Дати відгук

Чим не можна годувати собаку: поради ветеринара

Продукти, які можуть зашкодити вашій собаці

5 хв на прочитання29 Жовтня 2022, 23:50
Поділитись:

Будь-якому власнику собаки важливо знати, як годувати улюбленця і чого не можна давати, навіть якщо пес дуже просить. Інтернетом шириться купа порад, часто суперечливих та безграмотних

При цьому здорове і правильне харчування – це фундамент гарного здоров'я та довголіття улюбленця, а помилки у підборі продуктів для тварини можуть дорого коштвуати. Здоров'я може псуватися поступово, і подекуди невідомо, який шматок шашлику чи котлети проявить накопичені проблеми. 

За кваліфікованими порадами Depo.ua звернувся до ветеринарної лікарки Марії Тарасенко, вона дала відповіді на актуальні питання щодо харчування собак.

Чим годувати цуценя

Головною помилкою власників цуценят є те, що вони починають годувати їх як маленьких дітей - давати козине, коров'яче молоко, суміші, молочні продукти. Цього робити категорично не можна, адже собака — це хижак і молоко травоїдних тварин їй не підходить. Більшість фірм-виробників їжі для собак виготовляють молоко для цуценят - от його можна давати, поки цуцику не виповниться два місяці. Підгодовувати слід починати із двох тижнів. Зазвичай починають давати м'ясні продукти, паштети, спеціально розроблені відомими брендами їжі для тварин.

Для того, аби обрати між натуралкою і кормом, варто зважати на багато чинників. Детальніше про це - у відповідному розділі.

Окрім молока для травоїдних, під забороною копченості, солоні та смажені  продукти. Також не можна вершки, сметану і кисломолочні продукти, що мають жирність більшу за 5%. Звісно ж, не можна і солодощі. Для цуценят до одного року кількість білка відіграє найважливішу роль: його має бути не менше 70%, тому головний акцент – на м'ясо. 

Чим годувати дорослого собаку

Існує теорія, що собаки отримують харчову пам'ять від батьків, тому за можливості варто поцікавитися, чим харчувалися батьки собаки, а потім вже підбирати для нього їжу. Якщо мати їсть корм, то собаку годувати краще кормом, якщо натуральною їжею, то нею. Проте найважливіше звернути уваги на співвідношення продуктів: вуглеводи (каші) мають бути в обмеженій кількості, так само як овочі та фрукти. 

Краще за все потребу вашого улюбленця у поживних речовинах розрахує дієтолог або ветеринар. Зважайте, що при годуванні натуральною їжею доведеться чимало часу витрачати на пошук правильних харчів (наприклад, собаку не варто годувати одним видом м'яса постійно, зокрема, якщо годуєте телятиною, слід чергувати задню частину з лопаткою, ошийком тощо в різні дні). Також на думку ветеринарної лікарки, не слід в один день давати різне м'ясо, наприклад і курку, і телятину, бо різні види м'яса засвоюються по-різному системою ШКТ. Чим більше різноманіття білку (різні види м'яса, молочних продуктів), тим більше навантаження на ШКТ тварини. Навіть ласощі краще обирати з того ж виду м'яса, яким годуєте: наприклад, годуєте телятиною, даєте бичачі пеніси. 

Субпродукти можна давати не частіше одного-двох разів на тиждень, адже вони є джерелом вітаміну А, надлишок якого може викликати проблеми з печінкою. 

Каші можна не всі, віддавайте перевагу тим, що містять менше  вуглеводів, наприклад, гречаній. Окрім цього, тваринам, які їдять натуралку, треба щодня давати вітаміни та мінеральні добавки. Перед цим варто проконсультуватися з ветеринарним лікарем.

Риба – це також білок, який до того ж містить багато фосфору, тому зловживання цим продуктом може призвести до ниркової недостатності у собаки. Не можна годувати рибою, чергуючи із курятиною, адже ці два види білка часто дають перехресну алергічну реакцію. Що цікаво - якщо у тварини є алергія на курку, значить буде і на рибу, і навпаки, пояснює лікарка.

Чим взагалі не можна годувати собаку

Копчене, смажене, солене, цибуля, часник, кофеїн, солодощі, родзинки, курага, виноград, шоколад, авокадо, гриби, горіхи, газовані напої, алкоголь, молочні продукти з жирністю понад 5%, м'які і жирні сири (витримані давати можна, але кількість продукту має визначити ветеринар) можуть спричинити анемію, отруєння та розлад роботи стратегічно важливих органів. 

Якщо хочете побавити вашого улюбленця – не слід давати їжу зі столу, а варто зайти до зоомагазину та придбати ласощі для собак: висушені легені, вуха тощо.

У жодному разі собаку не можна годувати вареними, смаженими, запеченими кістками і лікувати медикаментами, призначеними для людей.

Сирі кістки, на думку лікарки, собаці гризти необов'язково і навіть шкідливо - вони можуть травмувати ШКТ. М'ясо-кісткове борошно дійсно містить невелику кількість корисних речовин, проте його не продають, самостійно таке борошно не зробиш і потреби в цьому нема. "Подивіться на хижаків у природі: жоден з них не їсть кістки", - зауважує ветеринарка. 

Які овочі не можна собакам

Помідори, бобові, картопля, баклажани містять лектин, який навіть в невеликій кількості може позначитися на зростанні та розвитку собаки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора