Догори
Дати відгук

Чим можна захворіти, якщо раптом укусив кліщ

Період активності кліщів триває з квітня по жовтень

2 хв на прочитання02 Травня 2023, 22:19
Поділитись:

Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз, – інфекційне захворювання, яке передається людині з укусом кліща. 

Проте не всі кліщі можуть бути переносниками цього захворювання, а лише ті, які самі заражені від птахів або гризунів. Період активності кліщів триває з квітня по жовтень, а пік припадає на травень і червень.

Болем або свербежем укус кліща зазвичай не супроводжується. Але якщо ви помітили, що на місці укусу з’явилася плоска червона висипка у вигляді кола, а в центрі вона блідне (або ні), відразу йдіть до лікаря. Якщо після укусу видалити кліща з тіла протягом 48 годин, то можливість захворіти буде мінімальною.

При зараженні кліщовим бореліозом з’являються такі симптоми: біль та набряк у ділянці суглобів, головний та м’язовий біль, втома, лихоманка, збільшення лімфовузлів, порушення сну, труднощі з концентрацією уваги.

Кліщовий бореліоз протікає у три стадії. Перша триває 30 днів з моменту зараження. Вона проявляється червоним висипом і може супроводжуватися головним болем, температурою, ознобом та болем у горлі.

Під час другої інфекція поширилася по всьому тілу. Людина відчуває загальне нездужання, оніміння та поколювання в кінцівках.

Третя стадія може розвинутися через місяці і роки після зараження. Виникає артрит великих суглобів, розлади головного мозку і труднощі з концентрацією уваги. Крім того, хвороба Лайма може викликати менінгіт, оніміння та слабкість у кінцівках, обмежену рухливість м’язів, призвести до паралічу лицевого та черепного нервів.

Від людини до людини хвороба Лайма не передається.

Раніше ми писали: Сезон кліщів оголошено відкритим: як не стати жертвою

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.