Догори
Дати відгук

Чим корисний гарбузовий сік

Гарбузовий сік містить багато корисних речовин.

3 хв на прочитання03 Листопада 2022, 06:50
Поділитись:

Густий золотистий та ароматний гарбузовий сік містить багато корисних речовин. Але, мабуть, найціннішим у ньому є вміст великої кількості клітковини та пектину, які не всмоктуються в кишечнику, а виводяться з нього у незмінному вигляді, очищуючи при цьому шлунково-кишковий тракт від продуктів обміну, які при запорах та порушенні рухової активності кишечника можуть повторно всмоктуватись у кров. Одночасно ці речовини попереджають запори.

У гарбузовому соку містяться вуглеводи, рослинний білок, невелика кількість жирів, багато бета-каротину (в організмі він перетворюється на вітамін А), вітаміни Е (разом з вітаміном А він сприяє омолодженню організму), К (сприяє згортанню крові), С (зміцнює стінки кровоносних судин), групи В (сприяє нормалізації обміну речовин загалом), макро- та мікроелементи (калій, цинк, залізо). При всьому багатстві свого складу гарбузовий сік містить мало калорій, тому сприяє зниженню ваги.

Гарбузовий сік чудово втамовує спрагу, має сечогінну, жовчогінну, глистогінну, жарознижувальну, заспокійливу та загальнозміцнюючу дію.
Наявність у гарбузі калію сприяє зміцненню роботи серцево-судинної системи.
Покращується робота серцево-судинної системи та за рахунок впливу гарбузового соку на жировий обмін: зменшується кількість «шкідливого» холестерину в крові, а отже, і бляшок холестерину в кровоносних судинах.

Завдяки наявності пектину та клітковини він чудово очищає організм, що особливо важливо під час вагітності: зменшуються запори, нудота та блювання. Заспокійлива дія гарбузового соку також позитивно впливає на вагітних.

Загальнозміцнююча дія гарбузового соку проявляється зміцненням імунітету та зниженням кількості застуд, а також числа загострень хронічних захворювань у тих, хто систематично його вживає.

Бета-каротин та вітамін Е сприяють відновленню стану шкіри та її придатків – волосся та нігтів.

Наявність великої кількості біологічно активних речовин дозволяє відновити роботу клітин печінки, а жовчогінні властивості цього соку – очистити жовчовивідні шляхи. Особливо корисний гарбуз тим, хто переніс вірусний гепатит.

Гарбузовий сік застосовують при застуді як легкий жарознижувальний та загальнозміцнюючий засіб. У цьому випадку особливо корисний гарбузовий сік з медом та соком лимона.

Заспокійлива та легка снодійна дія гарбузового соку також загальновідома: можна щодня на ніч випивати півсклянки гарбузового соку з чайною ложкою меду.

Якщо в сечовивідній системі (нирках, сечоводах, сечовому міхурі) є каміння, то гарбузовий сік також допоможе, оскільки має сечогінні властивості. Але в цьому випадку потрібно бути обережними, тому що при проходженні по сечових шляхах великих каменів можливе їх утиск, яке проявляється нирковою колікою. Тому перед лікуванням краще порадитись із лікарем.

Традиційно гарбузовий сік використовується при лікуванні ожиріння, оскільки він низькокалорійний і містить багато біологічно активних речовин. Можна раз на тиждень проводити розвантажувальні дні на гарбузовому соці, розведеному наполовину водою (у день розвантаження можна випити до літра такого напою).

Протипоказаний гарбузовий сік при зниженій кислотності шлункового соку, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, проносах, цукровому діабеті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання5 годин тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому