Догори
Дати відгук

Чи буде в Україні сніг у новорічну ніч, - прогноз погоди

Наприкінці цього року ми простежуємо в атмосфері над Європою інтенсивне зональне перенесення повітряних мас переважно атлантичного походження.

3 хв на прочитання28 Грудня 2023, 23:50
Чи буде в Україні сніг у новорічну ніч Чи буде в Україні сніг у новорічну ніч
Поділитись:

У зв'язку з кліматичними змінами, які найпомітніше проявляються в холодний сезон, тривалість залягання снігового покриву в Україні суттєво скоротилася порівняно із серединою минулого століття. Протягом зими опади частіше стали випадати у вигляді дощів, а короткі періоди снігопадів досить швидко змінюються інтенсивними відлигами. Не дивно, що і напередодні Нового Року ми все частіше спостерігаємо за вікном вогку, похмуру та безсніжну погоду, часом з тумани та слабким дощем. 

Наприкінці цього року ми простежуємо в атмосфері над Європою інтенсивне зональне перенесення повітряних мас переважно атлантичного походження. Атмосферний тиск залишається в середньому нижчим за норму, а короткі періоди сухої та сонячної погоди змінюються проходженням улоговин і циклонів у супроводі поривчастого вітру та опадів.

Згідно з поточними прогнозами, подібна тенденція теплої, вологої та переважно безсніжної погоди збережеться 31 грудня та 1 січня 2024 року. У зазначений період очікується проходження атмосферних фронтів із заходу та переважання циклонічної діяльності.

Вдень 31 грудня у західних, північних та центральних областях України пройде дощ, місцями з мокрим снігом; у східній та південній частині істотних опадів не передбачається. У новорічну ніч під впливом слабкого баричного гребеня з півдня, істотних опадів не очікується по всій країні і лише в районі Полісся та у Карпатах можливий сніг, мокрий сніг.

Вдень 1 січня вплив балтійського циклону та його фронтів пошириться практично на всю територію України. Таким чином, очікуються опади переважно у вигляді дощу, мряки, мокрого снігу, спостерігатимуться тумани, подекуди ожеледиця. Температура повітря вдень 31 грудня та 1 січня становитиме +3…+8 °С, у новорічну ніч коливатиметься близько 0 °С. У південній частині та у Криму новорічна ніч пройде за температури +1…+6 °С, вдень 1 січня підвищиться до +6…+11 °С.

Як бачимо, за рахунок аномально високих температур у більшості областей нашої країни Новий Рік пройде без снігу, а ось у Карпатах можна милуватися справжньою зимовою казкою при невеликому морозі в межах -1…-6 °С та слабкої хуртовини. Також короткочасне випадання снігу і формування тимчасового снігового покриву можливе на крайній півночі України та в районі Полісся. На прогностичній карті представлена можлива площа та потужність снігового покриву в Україні на день 1 січня 2024 року. Темно-сіра заливка відповідає повній відсутності снігу. При цьому у високогірній частині Карпат станом на поточний момент висота снігового покриву вже сягає 30 – 154 см, згідно з даними спостережень на станціях Драгобрат, Плай та Пожежевська. І найближчими днями в цій місцевості приріст снігу лише збільшуватиметься.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.