Догори
Дати відгук

Чи більше шансів захворіти на рак у тих, хто працює в нічну зміну — відповідає хірург-онколог

Є деякі свідчення того, що робота в нічну зміну може впливати на ризик розвитку раку.

2 хв на прочитання13 Жовтня 2021, 06:52
Поділитись:

Лікар-онколог Олександр Слюсаренко розповів, чи дійсно робота у нічний час впливає на розвиток онкології у людини, зокрема, на рак грудей та рак  простати і рак  кишечника. 

За словами медика,  існують деякі свідчення того, що люди, які працювали в нічну зміну, мають дещо підвищений ризик розвитку раку грудей. Ці дані узгоджуються з результатами досліджень на тваринах, які показали, що порушення добових біологічного годинника може підвищити ризик розвитку раку. Нічний вплив штучного світла може змінити режим сну, придушити вироблення мелатоніну, який, як вважається, бере участь у запобіганні злоякісних онкологічних захворювань.

Також Слюсаренко говорить, що  є кілька досліджень раку простати і раку кишечника з непереконливими результатами.  Онколог говорить, що докази зв'язку між роботою в нічну зміну і ризиком раку накопичуються, але, на жаль, існує багато відмінностей в тому, як проводяться ці дослідження, і тому їх результати суперечать один одному.

Якщо ефект реальний, швидше за все, це невелике підвищення ризику може бути викликане іншими факторами, такими як збільшення маси тіла або відсутність фізичної активності, говорить медик. І додає, що  Міжнародне агентство з вивчення раку (International Agency for Research into Cancer) класифікувало роботу в нічну зміну як категорію 2A (ймовірний канцероген). Це означає, що є деякі свідчення того, що робота в нічну зміну може впливати на ризик розвитку раку, але для впевненості необхідні додаткові дослідження.

До слова, Кабмін затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину — деталі

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.