Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Чудове рішення, а краще відійти за Волгу»: після здачі Херсону російська пропаганда викликає сміх навіть у росіян

«Чудове рішення, а краще відійти за Волгу»: після здачі Херсону російська пропаганда викликає сміх навіть у росіян

Хоча й намагається переконати, що це, по-перше, успіх, а по-друге, так ЗС РФ зайняли вигідніші позиції.

5 хв на прочитання10 Листопада 2022, 12:39
Поділитись:

Здачу Херсону після заяв «Росія тут назавжди» російська пропаганда намагається «продати» як перемогу, але навіть на внутрішньому ринку це важко зробити.

Історик, культуролог, ведучий програми «Наші» Борис Якеменко переконує свою аудиторію, що Росія на території України воює із Заходом і НАТО — «тобто зі значною частиною того, що ще недавно було прийнято називати «цивілізованим світом». Тому, на думку пропагандиста, саме тому на цьому етапі не слід чекати різких проривів: адже «утримання лінії фронту з таким ворогом без серйозних втрат і поступок на тривалий період — уже успіх».

«Виграти час у цій ситуації дуже важливо. Захід на очах видихається від цього протистояння. Звідси дедалі менше техніки та коштів Україні, дедалі менші суми, дедалі масштабніші демонстрації у західних містах. Сама так звана Україна живе переважно, як у середньовіччі, при свічках. Але якщо свічками можна освітити будинок, то скільки не засовуй свічки в локомотив метро — не поїде. Навіть якщо це медичні свічки», — говорить Якеменко.

Він навіює своїм читачам, що Росія вбачає своє головне завдання в захисті громадян за максимального збереження особового складу.

«Російські військові не стали прикриватися мирними громадянами, як це робили нацисти у Маріуполі, Попасній, Волновасі. Ворог зосередив під Херсоном безліч живої сили, найманців, масу озброєння. Вони хотіли масштабного кровопролиття, вони до нього прагнули. Але ж міські бої — завжди найбільш важкі та руйнівні і в результаті від Херсона могло нічого не залишитися. Мало того, кривавому клоуну Зеленському було як повітря необхідне кровопролитне шоу (особливо напередодні виборів у США для отримання ще більших траншів), потрібно було показати своїх бандитів жертвами, вимагати нових впливів. Ворог хотів, щоб Херсон став пасткою для Росії, полем битви із десятком тисяч жертв», — запевняє пропагандист.

Окрім того, він наголошує на вразливому становищі Херсона, оскільки над містом нависає дамба, яка утримує великі об’єми води з Дніпра. Мовляв, під час залишення у місті людей Київ може підірвати Каховську ГЕС, звинувативши у цій провокації Росію.

«Вони готові до того, що підтверджують атаки на Кримський міст, Північні потоки, Севастопольську бухту. Прорив греблі загрожував би затопленням населених пунктів, а російські військові виявилися б «у казані» і не змогли навіть прийняти бій», — говорить Якеменко.

Він наводить і ще одну причину російського відступу: ЗС РФ під Херсоном наражалися на величезні ризики бути відрізаними від постачання і відповідно нездатними утримувати оборону.

«З погляду географії та ландшафту території наші війська перебували у дуже важкому становищі. Перекидання резервів було утруднено, погодні умови знижували можливості маскування. Тому необхідно було зайняти вигідніші позиції на лівому березі Дніпра», — пояснює пропагандист.

Заспокоюючи росіян, він говорить, що краще потягнути час, але послідовно досягти цілей із мінімальними втратами. Перевага все одно залишається на нашій стороні, при цьому ми збережемо людей та ресурси.

«У ситуації з Херсоном ціль російських сил – не «взяти фортецю», а «виграти кампанію». Тому не треба говорити про «здачу» Херсона. «Здають» разом із бійцями. А командування російських військ і зберегло війська, і зайняло вигіднішу стратегічну позицію — зручну та безпечну», — доводить пропагандист.

Однак навіть росіяни сміються з цих спроб виправдати відступ.

Відомий російський блогер Дмитро Чернишев зібрав деякі особливо дотепні коментарі з соцмереж:

«Указ про вихід Херсона зі складу РФ не потрібний, з юристами я вже проконсультувався».

 

«У російських пропагандистів проблеми:

Підтримуєш здачу Херсона? — КК РФ Стаття 280.1. Громадські заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації.

Засуджуєш здачу Херсона? — КК РФ Стаття 280.3. Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях».

 

«Коли в Севастополі здіймається новий дим, це означає, що Чорноморський флот обирає собі новий флагман».

 

«У Кремлі застерегли Київ: «Якщо ви й надалі відмовлятиметеся від переговорів, ми підемо і із Запорізької області!»

 

«Стремоусів: Херсон здадуть лише через мій труп».

 

«Шойгу вирішив зайнятися виконанням своїх прямих обов'язків — обороною».

 

«Чудове рішення, а краще відійти за Волгу».

 

«Турчак: «Росія у Херсоні назавжди!» Стала яснішою тривалість російського «назавжди» — це з березня по листопад».

Нагадаємо також, що рашисти «паляться» на дрібницях: відео з підтвердженням смерті Стремоусова було знято за дві години до перших новин про ДТП.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023