Догори
Дати відгук

Чому жінка не хоче: науковці з’ясували ще одну причину зниження жіночого лібідо

І це лонг-ковід.

2 хв на прочитання04 Березня 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Лібідо — сексуальний потяг, бажання будь-якої сексуальної активності. Це можуть бути думки, фантазії сексуального характеру та бажання сексу. Воно може передувати статевому контакту чи виникнути у процесі.

Як у чоловіків, так і у жінок лібідо падає через дефіцит тестостерону. Але є й інші причини, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Наприклад, потяг знижується через такі чинники, як утома та стреси. Це парадокс — адже секс допомагає зняти напругу, і люди часом позбавляють себе найпростішої та найприємнішої «розрядки».

Потяг може знижувати прийом деяких лікарських препаратів. Перш ніж панікувати, що з вами щось не так, прочитайте інструкцію. Побічні ефекти, пов'язані з сексом, можуть викликати антидепресанти, оральні контрацептиви, антигістамінні та протисудомні препарати.

Зниження функції щитоподібної залози теж веде до зниження статевого потягу. Тому варто не забувати відвідувати ендокринолога хоча б раз на рік. Окрім того, через порушення вироблення гормонів у деяких жінок може знизитися кількість вагінального мастила. Це, своєю чергою, призводить до болючих відчуттів під час близькості. У чоловіків через проблеми зі щитоподібною залозою може бути передчасна або відстрочена еякуляція.

Також на наше лібідо впливає сонячне світло. У північній півкулі вироблення тестостерону знижується з листопада до квітня, а потім поступово зростає у весняно-літній сезон із піком у жовтні. У 2016 році дослідники з Сієнського університету (Італія) навіть довели, що світлова терапія сприяє відновленню сексуального потягу.

Тепер же науковці з університету Бостона розкрили ще одну причину втрати у жінок цікавості до сексу, а також довготривалого порушення сексуальної функції. Згідно з результатами нового дослідження, тривалий COVID-19 може мати згубний вплив на лібідо.

Під час дослідження фахівці провели онлайн-опитування 2000 жінок з використанням Індексу жіночої сексуальної функції, яке оцінює такі показники, як збудженість і задоволеність. Приблизно половина учасниць повідомили, що ніколи не хворіли на COVID-19, решта заявила, що у них був позитивний результат тесту.

Серед тих, хто перехворів на COVID-19, рівні бажання, збудження, змащування та задоволення були нижчими, ніж у тих, хто не перехворів на коронавірусну інфекцію. Показники оргазму та болю суттєво не відрізнялися між двома групами. Однак у учасниць із тривалим перебігом COVID-19, коли симптоми спостерігаються протягом кількох тижнів, був середній бал за шкалою Індексу жіночої сексуальної функції. Це відповідає дисфункціональному діапазону.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора