Чому вживання риби пов'язують з раком шкіри
В морській рибі може міститись велика кількість шкідливих речовин
За словами фахівців, у людей, які з’їдають 300 г риби на тиждень, на 22% зростає ризик розвитку злоякісної меланоми. Таких висновків їм вдалося дійти після вивчення даних майже півмільйона дорослих американців віком близько 62 років. Люди вказували, як часто вони їли смажену, несмажену рибу та тунця в порівнянні з попереднім роком, а також відзначали розміри порцій. Після цього фахівці змогли розрахувати частоту випадків раку шкіри, що розвинулися за 15-річний період.
У 1% людей розвинулася злоякісна меланома, а у 0,7% розвинувся передраковий стан чи меланома нульової стадії. Хоча не було знайдено суттєвого зв’язку між вживанням в їжу смаженої риби та раком шкіри, проте щоденне вживання 17,8 гр. несмаженої риби виявилося у зв’язці з вищим ризиком злоякісної меланоми та вищим ризиком появи передракових клітин.
Автори роботи переконані, що ці невтішні цифри пов’язані з наявністю в рибі поліхлорованих біфенілів, діоксинів, миш’яку та ртуті. Однак можливе й те, що люди, які споживають більше несмаженої риби чи тунця, мають інші звички способу життя, що підвищують ризик розвитку меланоми.