Догори
Дати відгук

Чому не варто купувати «нелегальну» новорічну ялинку

За продаж нелегальних ялинок та їх порубку існує як адміністративна так і кримінальна відповідальність.

1 хв на прочитання04 Грудня 2023, 20:21
Чому не варто купувати «нелегальну» новорічну ялинку Чому не варто купувати «нелегальну» новорічну ялинку
Поділитись:

Передноворіччя завжди було часом збудженої і веселої метушні, адже кожен очікував від свята, як і у від усього прийдешнього року чогось доброго, приємного, майже магічного.  Вже другий рік - трохи по-іншому. 

І все ж багато дорослих прагне зробити новоріччя справді святковим, насамперед для дітей, та й собі подарувати трохи небуденності.

Тому прихильники живих лісових красунь поспішають на ялинкові базари. Але – як купити «правильну» ялинку?

У Держекоінспекції повідомляють, що для того, щоб перевірити законність походження ялинки, необхідно на сайті https://open.ukrforest.com/  ввести номер з етикетки, що прикріплена до ялинки. У випадку, якщо така етикетка на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня — ваша ялинка може виявитися нелегальною.

За продаж нелегальних ялинок та їх порубку існує як адміністративна так і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від 510 до 1 020 гривень;
  • на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень.

Згідно зі статтею 88-1 КУпАП, за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу застосовується штраф від 510 до 3655 гривень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.