Чому не можна пити вчорашній чай: названі причини

2 хв на прочитання06 Жовтня 2022, 09:30

Чим довше стоїть заварений чай, тим небезпечніший він для здоров’я людини.

Багато людей, коли збираються вранці на роботу, рідко заварюють свіжий чай і використовують вчорашній напій. Так краще не робити, і на це є кілька причин. Наприклад, японці й зовсім називають несвіжий чай зміїною отрутою. При цьому експерти звертають увагу на те, що корисні властивості напій може зберігати тільки 15 хвилин, повідомляє LifeStyle.

Поступово у чайному листі починають накопичуватися важкорозчинні дубильні, а також азотисті сполуки, які можуть вкрай негативно позначитися на стані ШКТ та спровокувати занадто сильне виділення шлункового соку.

Не варто забувати про формування оксидної плівки, яка утворюється на поверхні чаю при впливі на нього кисню. В її складі є багато заліза, кальцію, магнію і молекул білка. Небезпека плівки полягає в тому, що в ній також присутній кофеїн, гуанін і теоіллін, які вкрай негативно впливають на шлунково-кишковий тракт та печінку.

Під час контакту з повітрям дубильні речовини в плівці починають активно окислюватися, і створюється ідеальне середовище для розвитку патогенної мікрофлори. Буквально через добу на поверхні чаю може з’явитися цвіль. Звернути увагу варто на те, що даний грибок не можна знищити за допомогою окропу, яким буде повторно заливатися заварка.

Чому не можна пити декілька разів заварений чай

Чай, який заварюється неодноразово, буде втрачати свої корисні властивості. Під час першої заварки з листя витягується до 70% мікроелементів. Під час Другої заварки отримати можна тільки 30% користі, а третя дасть не більше 10% корисних мікроелементів. Одночасно з цим, з кожної заваркою буде збільшуватися кількість небезпечних компонентів, що буде тільки шкодити організму.

Повторно заварений чай може бути небезпечний ще й тим, що він підвищує артеріальний тиск через накопичення великої кількості кофеїну. Також не є корисним холодний чай, які багато хто любить випити у спекотну погоду. В охолодженому напої є багато солей, ефірів щавлевої кислоти, які можуть стати причиною появи каменів в нирках.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: