Щороку у другий четвер листопада відзначають Міжнародний день винограду Темпранільйо (International Tempranillo Day). У 2025 році він припадає на 13 листопада, інформує GreenPost.
Ініціатива зародилась у 2011 році під егідою асоціації Tempranillo Advocates Producers and Amigos Society (TAPAS) (TAPAS), яка просуває сорт Темпранільйо та його культуру.
Темпранільйо — чорний виноград, який вважається “флагманським” сортом Іспанії: він рухає такі легендарні регіони, як DOCa Rioja і DO Ribera del Duero.
Назва походить від іспанського слова temprano («рано») — через те, що сорт достигає раніше, ніж багато інших.
Сьогодні сорт активно вирощують не лише в Іспанії, але й у Португалії (де він відомий як Tinta Roriz або Aragonez), у США, Аргентині, Австралії та інших виноробних країнах.
Середній-пізній період достигання, але раніше багатьох інших сортів, що дає перевагу у теплому кліматі.
Вина з Темпранільйо можуть бути від легких і фруктових до серйозних витриманих червоних з нотами табаку, шкіри, спецій та темних ягід.
Дуже адаптивний до різних теруарів: від високогір’я Іспанії до тепліших широт Нового Світу.
У рамках Міжнародного дня винограду Темпранільйо виноторгові заклади, винні бари і сомельє поєднують дегустації з тематикою Tempranillo — наприклад, із виноробними регіонами Іспанії, з їжею (тапас, іспанські гастрономічні страви), зі спеціальними промо-акціями.
Для українських поціновувачів вина це свято — можливість звернути увагу на сорти, які імпортуються з Іспанії та інших країн, і навчитися розпізнавати характер Tempranillo: м’які таніни, фруктовість, витримка. Також це привід провести тематичну дегустацію чи винний вечір із друзями.
Більше новин читайте на GreenPost.