Догори
Дати відгук

Черкаські медики врятували малюка з вродженими вадами, від якого відмовилися рідні(ФОТО)

Дитину, яка мала вади стравоходу, прооперували в перші три години життя.

2 хв на прочитання12 Вересня 2022, 16:33
Поділитись:

Медики Черкаської обласної лікарні в серпні прооперували немовля з вадами стравоходу. Хлопчика протягом місяця годували через спеціальний апарат. Нині дитя їсть самостійно, розповів хірург Анатолій Шкляр, пише Суспільне.

Хлопчика прооперували в його перші три години життя.

Немовля назвали Миколкою. Нині він самостійно їсть суміші з дитячої пляшечки, втім вередує. На самостійному харчуванні малюк третій день, але має успіхи, розповіла медсестра Лілія Марчук:

"У нього був шлунковий зонд дві доби тому. 48 годин, як зонд вийняли. Дитинка перейшла на звичайне годування із пляшечки. Славний хлопчик, хороший", — пояснила медпрацівниця.

Дитину, яка мала вади стравоходу, прооперували в перші три години життя. Нині про оперативне втручання нагадує лише шрам. У дитини хороше дихання, вона самостійно ковтає.

За станом хлопчика пильнує хірург Анатолій Шкляр. Він і рятував немовля, у якого стравохід не був сполучений зі шлунком.

"Один кінець стравоходу – сліпо закінчується. Другий кінець стравоходу впадає в трахею, дихальні шляхи, тобто дитина не може ковтати їжу. Завдання хірурга полягає в тому, щоб з’єднати два відрізки стравоходу між собою і забезпечити нормальне харчування",– пояснив хірург.

Пацієнт із таким діагнозом – єдиний у лікарні за три роки. Хоча вперше подібну операцію провели ще 2011-го, розповів лікар.

За словами Анатолія Шкляра, операція вдалася завдяки фахівцям та обладнанню:

"Дихальні апарати, наркозні апарати для дітей такого віку, такої маси тіла. А також операційний стіл із підігрівом для створення температурного режиму".

Як пояснив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Віктор Жила, робити будь-які втручання для немовлят – це подвійна відповідальність.

"Для анестезіолога також певні труднощі, тому що вроджені вади вони зазвичай ізольованими не бувають. У цієї дитини, крім вади розвитку кишково-шлункового тракту, були ще й вади серця. Тому досить виважено потрібно було підходити", – пояснив анестезіолог.

Як розповіла завідувачка відділення новонароджених дітей Наталія Русіна, на малюка чекає тривала реабілітація, а згодом його передадуть до дитячого будинку.

"Від дитини відмовилися (рідні – ред.). За дитиною спостерігатимуть хірурги й інші лікарі, бо те місце, де проводили втручання, може звужуватися. Дитина буде проходити процедуру, бужування – розширення цього місця, щоб на перспективу стравохід ріс, розвивався, і дитинка могла колись почати їсти густу їжу", – розповіла Наталія Русіна.

Тим часом Миколка одужує й набирає вагу. Коли він народився, то мав вагу два кілограми триста грамів, а у свій місяць від народження має три кілограми.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання29 хвилин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання4 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання12 годин тому