Догори
Дати відгук

Через війну екосистема Чорного моря втратила біля 50 тисяч китоподібних

Причиною гибелі дельфінів вважають сонари

2 хв на прочитання23 Квітня 2023, 14:38
Поділитись:

У Чорному морі близько 50 тисяч китоподібних могли загинути з початку широкомасштабного вторгенення росії в Україну. Про це 21 квітня під час зустрічі «Захистимо дельфінів – збережемо Чорне море», яка відбулася напередодні Всесвітнього дня Землі, повідомив керівник науково-дослідного відділу національного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв.

«Відомо з різних наукових та військових джерел, що до 5% загиблих тварин викидається на берег. 95% просто тонуть в пучині моря. Ми можемо оцінити на сьогоднішній день, що мінімум 50 тисяч тварин загинуло у Чорному морі під впливом війни», – повідомив Іван Русєв.

Зокрема причиною гибелі дельфінів вважають сонари (гідролокатори), що використовують росіяни на своїх кораблях та субмаринах, через які тварини отримують акустичні травми, контузії, а також міни. Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, яка також брала участь у зустрічі, наголосила на важливості комплексного відновлення порушених екосистем Чорного моря.

«Громадськість, міністерство захисту довкілля, науковці, працівники об’єктів ПЗФ, не очікуючи завершення війни, мають об’єднати зусилля задля створення центру реабілітації дельфінів за підтримки міжнародних організацій», – зазначила Тетяна Тимочко.

В.о. директора НПП «Тузлівські лимани» Ірина Вихристю розповіла про щоденну роботу працівників парку щодо фіксації екологічних злочинів та дослідження негативного впливу російської збройної агресії на морські екосистеми, представила напрацювання щодо відновлення лиману Сасик та створення реабілітаційного центру відновлення дельфінів. Крім того, під час зустрічі Іван Русєв презентував свою книгу «Війна – апогей екоциду чорноморських китоподібних»

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко