Догори
Дати відгук

Через підтоплення у Східниці є ризик виникнення інфекційних хвороб, як не підхопити недугу

Необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості

2 хв на прочитання13 Червня 2023, 17:05
Поділитись:

Крім неприємності, які пов’язані з тимчасовими незручностями зараз є небезпека виникнення інфекційних захворювань. Захворювання можуть розвинутися не одразу, адже спочатку триває інкубаційний період – від проникнення збудника до проявлення перших симптомів. Про це повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко.

Які хвороби може спричинити

Гострі кишкові інфекції. Їх можуть викликати, як віруси, так і бактерії. Вони можуть потрапити в організм людини з водою, через фрукти, овочі чи предмети побуту, якщо на них містився збудник і вони потрапили в ротову порожнину.

Захворювання печінки. Їх викликає вірус гепатиту А або вірус гепатиту Е. Можна зробити щеплення від вірусного гепатиту А, але на разі воно є досить дороге. Такі заходи як кип'ятіння води, миття овочів та фруктів можуть допомогти не допустити захворювання.

Лептоспіроз – коли випорожнення гризунів, які могли потрапити у воду і на продукти містять лептоспіри. Лептоспіри можуть потрапити в організм людини навіть через мікроподряпини на шкірі. Захворювання може розпочатися з підвищення температури тіла, можуть пожовтіти шкірні покриви. Раптово можуть почати боліти литкові м'язи.

Як вберегтися

Для того, щоб зменшити кількість людей, які можуть захворіти, необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості. Зокрема, бутильовану воду або таку, яку привозять спеціальні служби. 

Такою водою слід користуватися не лише для пиття, а й під час миття рук або читски зубів. Фрукти та овові також потрібно мити перевіреною водою. Не можна вживати їжу, яка була підтоплена. Одяг, який був підтоплений, треба обов’язково попрати перед тим, яким вдягати знову.

Якщо виникають порушення у стані здоров'я: нудота, блювота, зниження апетиту, біль у животі, підвищується температура тіла, є пожовтіння склери або шкірних покривів чи починають раптово боліти м'язи, або виникають інші симптоми, яких не було раніше, це є підставою, щоб звернутися до медпрацівника або тих людей, які роблять подвірні обходи.

10 червня сильні дощі у селищі Східниця спричинили підняття рівня води у річці Східничанка. Через потужні зливи та стікання гірських річок постраждали два райони області – Дрогобицький і Стрийський. Наразі перекрито дорогу до 16 населених пунктів, однак можливий об’їзд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання5 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора