Догори
Дати відгук

Через незадовільну діяльність ДЕІ міжнародні суди можуть просто визнати фейком усі докази України — експерти

Зазнавши величезних збитків для довкілля, Україна ризикує так і не відсудити у росіян репарації за завдану шкоду.

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 17:20
Поділитись:

На засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування 13 квітня занепокоєння викликали шалені різниці між сумами заявлених порушень, сумами, на які претендувала Державна екологічна інспекція України, та сумами коштів, які було стягнуто з порушників. Суми стягнень іноді були десятикратно менші за суми зазнаних збитків, що свідчить про дуже неефективну роботу в цьому напрямку, коли на судові видатки доводиться витрачати більше, ніж держава отримує внаслідок самого стягнення коштів із порушників, вважають у Комітеті.

Пояснюючи, як здійснюється облік, порядок і методика фіксації збитків від війни, очільник ДЕІ Олег Зубович зізнався, що ніяких конкретних методик і порядку взагалі немає, докази збираються просто в присутності поліції. Вони начебто досі ще в розробці у ДЕІ та Міндовкілля, та не є затвердженими й офіційними.

Таким чином Україна, зазнавши за рік повномасштабного вторгнення РФ величезних збитків для свого довкілля, ризикує все втратити, так і не відсудивши у росіян репарації за завдану шкоду. Адже без чіткої й обґрунтованої процедури міжнародні суди можуть просто визнати фейком усі докази України. Тоді Україна не зможе отримати ті 1,69 трлн грн репарацій, які нарахувала Держекоінспекція за час головування в ній Олега Зубовича. Адже Україна просто не зможе навіть пояснити, чому йдеться саме про таку суму та як її рахували. Жодна методика ДЕІ наразі не витримає міжнародних перевірок, бо замість зважити на те, що всі сфери держаного регулювання працюють в умовах воєнного стану й усі сфери держави постраждали від війни, ДЕІ просто взяли вже затверджену методику мирного часу, згідно якої штрафували підприємства, і якийсь узятий «зі стелі» коефіцієнт військового часу помножили на десять чи інше число, але ніяк не обґрунтували, чому саме на стільки. Ця методика виглядає як узагалі ні до чого не прив'язана — адже  те, що актуально для роботи всіх сфер держави в умовах мирного часу, неактуальне під час війни, вважають у Комітеті.

Нагадаємо, голові Держекоінспекції висловили недовіру та збираються усунути з посади.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.