Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Битва за Бахмут стане ключовим випробуванням у цій війні»: військовий експерт про ситуацію на Донбасі

«Битва за Бахмут стане ключовим випробуванням у цій війні»: військовий експерт про ситуацію на Донбасі

Мета росіян у цьому районі «типово путінська».

4 хв на прочитання05 Грудня 2022, 15:48
Поділитись:

Російська агентурна розвідка повідомляє, що Україна готує новий наступ із району Куп’янська на схід — на Сватове і Старобільськ. Українська агентурна розвідка стверджує, що росіяни готують новий наступ на Куп’янськ і далі вниз по річці Оскіл.

«Насправді — і не питайте мене, чому — дехто переконаний, що росіяни вже відвоювали східний берег Оскола аж до Куп’янська. А ніт. Натомість ЗСУ не марнували військо та час і тому не просувалися на північ від Дворічного: інакше вони опинилися б у радіусі дії російської артилерії, розгорнутої в безпеці по той бік кордону», — коментує ситуацію у своєму звіті за 3 грудня австрійський військовий експерт Том Купер.

Експерт зазначає, що, за українськими даними, останнім часом росіяни перекинули в цей район один батальйон ВДВ, а також чотири батальйони і дві танкові роти 18-тої мотострілецької дивізії, а потім 5–9 артилерійських батальйонів. Тому українська артилерія веде потужний обстріл численних об’єктів у районі Сватового, від північних до південних околиць міста. Крім того, хтось підірвав російський склад ПМП в районі Брянська, підпаливши близько 50 000 тонн паливно-мастильних матеріалів: це точно відстрочить будь-який можливий російський наступ або на деякий час спричинить проблеми в розгортанні оборонних операцій. Тим часом російські артилерійські обстріли перешкоджають пересуванню українських підрозділів і засобів у районі Куп’янська. Однак ЗСУ досі просуваються на схід у цьому районі.

Що ж до Кремінної, то тепер навіть командир БАРС-13 скаржиться на активну українську діяльність у лісі на північ від Серебрянки.

«Думаю, що росіяни все ж таки повинні розібратись: чи то українці кидають у бій свою «5-ту хвилю фольксштурму», що складається зі (старих) жінок — чи кого там, щоб росіянам було легше їх розірвати на шмаття, чи то вони все ж вміло проникають на позиції БАРСУ?..» — іронізує Том Купер.

Говорячи про ситуацію в Авдіївці, він зазначає, що на цій ділянці фронту спостерігається певна стабільність: росіяни продовжують невдало атакувати Красногорівку і Марʼїнку за масованої підтримки своєї артилерії.

Експерт переконаний, що ключовим випробуванням у цій війні стане битва за Бахмут. У відповідь на масове переміщення російських військ у цей район ЗСУ перекинули сюди шість бригад.

Аналітик говорить, що росіяни хвиля за хвилею наступають уздовж усієї лінії фронту від Білогорівки на Сіверському Дінці на півночі, під Соледаром, на східних околицях Бахмута й аж до Опитного, Кліщіївки, Курдимівки й до Північного. Атаки «вагнерівців» на Білогорівку, Верхньокамʼянське і Спірне ЗСУ розгромили відносно легко.

Центральною точкою боїв у цьому районі стала територія від Курдимівки до Новоселівки на південь від Бахмута. За Курдимівку ведуться запеклі бої, а далі на південь після захоплення Куземівки вагнерівці-найманці дійшли до північної, а далі й східної околиці Новоселівки, за кілометр на захід. Під атаками (та ще й із різних боків) значно сильнішого ворога 30-та механізована бригада ЗСУ знову була змушена відступити.

«Характерно, що ціль росіян у цьому районі «типово путінська»: вийти на «кордон» Луганської області (тобто так званої ЛНР). Українці мають власний погляд на цю ситуацію, і тому регулярно контратакують росіян із флангів», — підкреслює Том Купер.

Він вважає, що, хоча росіяни наступають і вдень, найважливіші битви відбуваються вночі. Причина в тому, що «навіть» ваґнерівці навчилися діяти в темну пору доби, і зараз мають для цього достатнє оснащення. Експерт припускає, що у 30-тої механізованої бригади ЗСУ ситуація інша — або росіяни знайшли інший спосіб відволікти її передові позиції, а потім обійшли їх.

«Російських резервістів доставили на передову на БМП-1. Після всіх відеорепортажів, які демонструють якість їхніх пластикових шоломів і бронежилетів, а також про те, що Москва зараз їх імпортує з Китаю та Ірану, я не можу не запитати: Тегеран експортує до Росії ще й пластикові «Ключі від раю»?» — жартує Том Купер.

Також ми розповідали, що «можемо перетворити їхнє життя на жах»: як дрони допомогли ЗСУ звільнити Харківську область.

Окрім того, ми писали про «інвентаризацію вцілілого житла» в Маріуполі: окупанти або зносять будівлі, або заселяють туди терористів (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання41 хвилину тому
Сьогодні 25 квітня Всесвітній день пінгвінів
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитаннягодина тому
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання2 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання2 години тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання3 години тому
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання4 години тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання10 годин тому