Догори
Дати відгук

Буславець прямо доручила Центренерго купувати вугілля в Ахметова

3 хв на прочитання09 Липня 2020, 15:06
Ольга Буславець. Фото з її Facebook-сторінки Ольга Буславець. Фото з її Facebook-сторінки
Поділитись:

Виконувачка обов'язків Міністра енергетики Ольга Буславець прямо доручила керівництву Центренерго купувати вугілля у холдингу ДТЕК Рината Ахметова. Про це заявив в.о. гендиректора Центренерго Олександр Корчинський, повідомляє пресслужба компанії.

«6 червня на нараді із представниками компанії ДТЕК у Міністерстві енергетики… Буславець доручила ПАТ «Центренерго» розглянути «можливість закуповувати енергетичне вугілля у вітчизняних виробників за конкурентними цінами». Зокрема – у ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», що входить до холдингу ДТЕК та шахти якого виведені у простій», - повідомив Корчинський.

А ДТЕК, у свою чергу, запропонував Центренерго комерційно невигідну пропозицію.

«Однак комерційна пропозиція, яку ми отримали сьогодні зранку, є неприйнятною для «Центренерго» по декількох принципових позиціях, в тому числі за умови попередньої оплати. Жодного фінансового тиску на державне підприємство бути не може! Сьогодні, 8 липня, в ході дискусії нам вдалося зблизити позиції, а процес перемовин нарешті перейшов у конструктивне русло», - заявив в.о. гендиректора компанії.

Керівник Центренерго навів параметри нової угоди, яку підприємству запропонувало ТОВ «Д.Трейдинг», а саме ціну 1 650 грн за тону енергетичного вугілля, і підкреслив при цьому, що ціноутворення є формульним та буде залежати від індексу API 2 з урахуванням курсу долара на момент поставки. Ця умова є стартовою для початку другого етапу перемовин.

За словами Корчинського, зараз найбільшою перешкодою у переговорах є вимога представників ДТЕК щодо 100% попередньої оплати за відвантажене вугілля.

«Переговори із ДТЕК тривають. Ми купуємо вугілля у державних шахт на умовах післяоплати та ідемо із випередженням графіка платежів: із передбачених у липні 120 млн грн вже погашено 80 млн грн. Не розумію, чому «Центренерго» має надавати приватній компанії більш вигідні умови. До того ж повна попередня оплата вимагатиме від «Центренерго» залучення додаткових обігових коштів, яких у нас просто немає. Нагадаю, що непрацююче державне підприємство «Енергоринок» досі винне «Центренерго» понад 1,4 млрд грн», - підкреслив Корчинський.

Нагадаємо, ми писали, що Україна бере курс на вугілля - уряд зробив вітчизняне вугілля пріоритетним паливом для українських теплових електростанцій. Таким чином у Кабміні вирішили боротися з вугільною кризою, оскільки останнім часом українські ТЕС все більше переходять на газ. Ми писали про те, що Буславець зобов'язала Центренерго переходити на вугілля, однак раніше не було відомо, що міністерка змушує компанію купувати вугілля саме у приватній компанії ДТЕК. Ми також писали, що Буславець звинувачують у лобіюванні інтересів Ахметова.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитаннягодина тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання2 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання4 години тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання7 годин тому