Догори
Дати відгук

Булочки погіршують наш зір - медики

На гостроту зору впливає харчування — причому як в один, так і в інший бік.

2 хв на прочитання22 Грудня 2022, 08:11
Поділитись:

Науковці з американської Дослідницької лабораторії їжі та зору і Центру вивчення людського харчування та старіння заявили про те, що надмірне споживання борошняних продуктів може спричинити погіршення зору. У результаті досліджень вдалося виявити прямий зв’язок між дієтою з високим глікемічним індексом та підвищенням ризику погіршення зору.

Виявилося, що часте вживання продуктів, багатих на вуглеводи (таких як хліб, рис, макарони), може призвести до дегенерації макули — центральної частини сітківки, розташованої до скроні від диска зорового нерва, що є провідною причиною незворотної сліпоти у літніх людей.

Тим часом набуті проблеми з очима, на відміну від вроджених, можна спробувати вилікувати, скоригувавши харчування. Адже нормальний зір можливо підтримувати завдяки деяким продуктам у раціоні.

Морква, гарбуз та інші помаранчеві овочі свій колір отримали завдяки вмісту великої кількості бета-каротину, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Його дефіцит може спричинити сухість роговиці і навіть порушення кольоросприйняття. Морква містить вітаміни груп В, С, Е, РР, К, і дослідження підтвердили, що за рахунок каротиноїдів вона поліпшує зір.

Чорниця і лохина містять велику кількість антиоксидантів, тому вживання цих ягід допомагає зберегти гарну пам'ять і гострий зір до самої старості. Найкорисніший антиоксидант — це антоціан, якого в чорниці та лохині міститься більше, ніж в інших рослинах. Антоціани зміцнюють стінки капілярів, захищають від дистрофії та втоми очей.

Каротиноїди чорниці покращують зорову функцію, оновлюють клітини сітківки, покращують очний кровообіг і нічний зір.

Кілька ложок чорничного джему чи півсклянки ягід допоможуть упоратися з високим зоровим навантаженням.

Грейпфрут запобігає старінню кришталика. Найкориснішою частиною цього фрукта є прозора шкірочка, що розділяє часточки. Саме в ній і міститься велика кількість дуже корисних для здоров'я очей речовин, які надають фруктові гіркуватого смаку.

Фундук, мигдаль, бразильський, кедровий, волоський та інші горіхи ідеальні для зору завдяки вітаміну В2, потрібного для нормального кольоросприйняття та запобігання кон’юнктивіту.

Шпинат містить лютеїн та інші речовини, які захищають нервові клітини й рятують від такого захворювання, як дистрофія сітківки. Лютеїн поліпшує зір і знижує рівень утоми очей під час роботи за комп'ютером.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Як слід будувати свою кар'єру?
Як слід будувати свою кар'єру?
3 хв на прочитання47 хвилин тому
Фото: ілюстративне
Парламентський комітет підтримав ключові законопроєкти для розвитку енергетичної інфраструктури
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Велика зелена стіна: коли дерева стають зброєю проти Сахари
2 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп на 17 жовтня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на п'ятницю, 17 жовтня 2025 року
3 хв на прочитання5 годин тому
"Укренерго" очікує, що аварійні відключення триватимуть ще тиждень, а в деяких регіонах — довше
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна посилює боротьбу з браконьєрством: МВС та Держрибагентство розпочнуть спільні рейди
1 хв на прочитання7 годин тому
Суд зобов'язав «Ліси України» сплатити понад 10 млн грн за незаконну вирубку ялин на Закарпатті
1 хв на прочитання8 годин тому
Екологічні збитки заповідного фонду Херсонщини перевищили 782 мільярди
1 хв на прочитання9 годин тому