Догори
Дати відгук

Будете здоровими — їжте варення з рожі: ві­таміни B, В1, К, РР, С, кальцій та антиоксидант

Пелюстки містять таніни, цілющі смоли, глюкоїди.

4 хв на прочитання19 Червня 2023, 22:37
Поділитись:

Красивий і ніжний кущ чайної троянди здатний не тільки прикрасити будь-який сад, парк або сквер, а й, за вмілого підходу, виступити в ролі лікаря. Точніше, не сам кущ, а пелюстки його квітів.

Хімічний склад

Чайна троянда — це джерело вітамінів. Її пелюстки містять аскорбінову кислоту, ві­таміни B, В1, К, РР, С і кальцій. А ще вони є антиоксидантом.

Пелюстки містять таніни, цілющі смоли, глюкоїди.

Корисні та лікувальні властивості

З давніх часів збереглися рукописи з лікарськими рецептами, які розповідають, що чайна троянда в народній медицині за­стосовувалася багато тисяч років тому як заспокійливий, відновлювальний і зміцню­вальний засіб імунітету людини.

Чайна троянда в народній медицині здебільшого застосовується як основа для приготування напоїв, меду, сиропів, варен­ня і цілющих бальзамів на спирту.

З квіток троянди можна приготувати концентрат, перетерши пелюстки з цукром, засушити бутони, щоб потім заварювати ароматний і корисний чай, приємно по­ніжитися у ванні, посипаній пелюстками, а ще можна зварити з неї варення, користь якого незаперечна.

І саме варення заслуговує особливої уваги. Крім того, що ці ласощі надзвичай­но приємні на смак, вони ще дуже корисні. Лікувальні властивості варення з пелюсток чайної троянди цінувалися з давніх часів. У народній медицині його досі використо­вують у боротьбі з багатьма недугами. Ви­являється, цей продукт рекомендують вжи­вати у випадках захворювань горла і вух, за виразки шлунка і гастриту. Варення здатне зміцнити імунітет і нерви, налагодити трав­лення. Систематично вживаючи його, ви можете зробити більш міцним і здоровим свій сон.

Багато мамусь могли переконатися у ко­ристі варення з рожі за молочниці у малю­ків і стоматиту. Щоб вилікувати дитину від цієї хвороби, досить періодично вмочувати «пустушку» в сиропі з варення і давати ма­люкові.

Рідко якому карапузові не сподобають­ся такі ліки. Більше того, відома користь варення з чайної троянди за стоматитів у дорослих.

Зараз, на початку літа, саме час запас­тися настільки корисним продуктом. Але важливо не пропустити період цвітіння рожі, бо спека для них згубна. Як ствер­джують любителі варення з чайної троянди, збирати пелюстки найкраще рано-вранці, саме в цей час доби в них найбільше ко­рисних властивостей. І вибирати потрібно світло-рожеві квіти.

Приготувати варення дуже просто, для цього знадобиться близько 250 грамів пе­люсток, 1 кілограм цукру, 1,5 склянки води і чверть чайної ложки лимонної або винної кислоти. Майте на увазі, що зібрати таку кількість пелюсток за один раз буде непро­сто, адже вони дуже легкі. Заготовляти їх можна протягом декількох днів, а зірвані раніше потрібно зберігати у закритому па­кеті в холодильнику.

Готується варення традиційним спосо­бом. З цукру і води вариться сироп, в який, після закипання, додаються пелюстки тро­янд. Варити потрібно на помірному вогні до повного приготування. Незадовго до закін­чення варіння у варення потрібно додати лимонну або винну кислоту.

Також пелюстки рожі можна перетерти з цукром. Змолоти їх на м’ясорубці з дріб­ними вічками, додати дрібний цукор (з роз­рахунку 1 склянка мелених пелюсток на 2 склянки цукру). Залишити до розчинення цукру, час від часу помішувати. Потім пе­рекласти у стерилізовану банку, закрутити кришкою та зберігати в холодильнику.

Якщо вам не подобається злегка гір­куватий смак, то білі краї пелюсток можна обрізати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання2 години тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитання3 години тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024