Європейська комісія днями затвердила революційне рішення щодо включення порошку з личинок жовтого борошняного хруща (Tenebrio molitor) до європейського харчового раціону. Це рішення прийнято всупереч спротиву правих політичних груп у Європарламенті.
Офіційна поправка до регламенту ЄС дозволяє розміщення на ринку UV-обробленого порошку з цілих личинок. Продукт класифікований як "новий харчовий продукт" - тобто такий, що не входив до раціону європейців до травня 1997 року.
Ексклюзивні права на виробництво та продаж протягом п'яти років отримала французька компанія Nutri'Earth. Цьому передувала п'ятирічна експертиза Європейського управління з безпеки харчових продуктів (EFSA).
Фахівці EFSA визнали порошок безпечним для використання у виробництві хлібобулочних виробів, макаронів, молочних продуктів та компотів. Рішення прийнято на тлі глобальних викликів продовольчій безпеці та необхідності пошуку альтернативних білкових джерел.
Комітет Європарламенту з питань навколишнього середовища відхилив спроби заблокувати впровадження нового продукту. Голосування показало принципову підтримку інновацій: 39 голосів "проти" блокування, 32 - "за" та 6 утрималися.
На порядку денному EFSA перебувають ще понад десяток заявок на харчові продукти з комах, включаючи борошно з личинок чорного солдатського мушника, бджолиних трутнів, домашнього цвіркуна та інших комах.
Це рішення символізує глобальний тренд на пошук нестандартних рішень у сфері продовольчої безпеки та сталого харчування.
Більше новин читайте на GreenPost.