Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Блоки живлення та клавіатури для лептопів – у ТОПі популярних запчастин

Блоки живлення та клавіатури для лептопів – у ТОПі популярних запчастин

За статистикою сервісних центрів, 95% поломок ноутбуків можна усунути, замінивши несправну запчастину. Експерти спеціалізованого інтернет-магазину Notebook Battery розповіли, як самостійно вибрати клавіатуру та зарядник для лептопа.

4 хв на прочитання26 Липня 2024, 11:23
Блоки живлення та клавіатури для лептопів – у ТОПі популярних запчастин Блоки живлення та клавіатури для лептопів – у ТОПі популярних запчастин
Поділитись:

Для коректної роботи ноутбука потрібно, щоб усі пристрої у ньому працювали як один злагоджений організм. Тому вихід із ладу навіть одного елемента відчувається одразу. Серед найпоширеніших "ноутбучних" несправностей - відмова клавіатури або поломка зарядного пристрою.

Заміна зарядного пристрою лептопа

Зарядник для ноутбука - життєво важливий пристрій, адже він відповідає за живлення комп'ютера та заряд батареї, що необхідно для автономної роботи. За замовчуванням блок живлення повинен прослужити стільки ж, скільки і комп'ютер. Однак у житті часто «щось іде не так». Причинами дострокового виходу з експлуатації адаптера найчастіше бувають:

  • різке та значне підвищення напруги в момент, коли ноут заряджається;
  • фізичне пошкодження, наприклад, зарядка для ноутбука впала з висоти, передавили провід ніжкою дивана, кабель погриз домашній вихованець тощо;
  • всередину пристрою потрапила рідина.

Новий блок живлення для ноутбука також доводиться купувати, якщо втратили штатну зарядку, наприклад, у транспорті або в кафе. Або потрібний другий зарядник, наприклад, щоб він постійно був в офісі.

Ознаки несправного адаптера

Головна ознака – проблеми із зарядкою ноутбука:

  • лептоп підключений до мережі, але не заряджається;
  • ноут не вмикається (немає живлення від мережі, а батарея розрядилася повністю);
  • пластиковий корпус адаптера сильно перегрівається, не можна торкнутися;
  • ноутбук дуже довго заряджається, при цьому батарея не зношена, але швидко розряджається.

Параметри, за якими обирають новий зарядник

Щоб нова зарядка підключилася до ноута та працювала без збоїв, потрібно при виборі враховувати такі характеристики:

  1. Бренд, серію та модель ноутбука. З цієї інформації починають пошук зарядного пристрою, незалежно від того, це оригінал чи аналог.
  2. Потужність. Вибирати новий пристрій потрібно такий же чи потужніший штатного. Якщо потужність буде меншою за базову, лептоп просто не буде заряджатися.
  3. Вихідна напруга. Вольтаж, який надходить із зарядника на комп'ютер. Параметр залежить від моделі ноутбука. Напруга на виході (OUTPUT) має бути такою самою, як у старого адаптера, відхилення – максимум 0,5 V.
  4. Тип штекера. Заряджання для ноутбуків відрізняється в залежності від фірми та серії. Більшість виробників випускають зарядники з конектором круглої форми, порожнисті всередині, з центральним або без контакту. Такі блоки живлення відрізняються діаметром (внутрішнім та зовнішнім), який вказується в міліметрах. Є також роз'єм Pin, в зарядках для нових моделей частіше зустрічається роз'єм USB Type-C.
Блоки живлення та клавіатури для лептопів – у ТОПі популярних запчастин

Що не так з клавіатурою та що робити у разі поломки?

Одна з найпоширеніших причин звернення до ремонтних майстерень – зламана клавіатура для ноутбука. Як правило, пристрій введення виходить з ладу через неакуратне поводження з ноутбуком: пролили рідину (сік, газовану воду, чай) на відкритий комп'ютер; жодного разу не проводили чищення пристрою; занадто багато зусиль докладаєте, коли натискаєте клавіші.

Збої в роботі клавіатури проявляються таким чином:

  • натискаєте на кнопки, але нічого не відбувається. Індикатори на кнопках Power, NumLock, CapsLock не включаються;
  • клавіатура ноутбука працює некоректно: друкуються інші символи, виконуються не ті команди, при одноразовому натисканні на екрані з'являється відразу кілька символів тощо;
  • кнопки западають, не натискаються, на деяких кнопках кришечки відвалилися, не працює механізм натискання.

Як підібрати клавіатуру для лептопу

Лептоп – це компактний комп'ютер, тому клавіатура вбудована на ноутбук, а не зовнішня. Це дуже зручно в експлуатації, але дуже ускладнює заміну пристрою. Нова клавіатура повинна бути аналогічна старій, повністю відповідати за розмірами, конфігурацією та такими параметрами:

  • бренду, серії та моделі ноутбука;
  • фрейму: клавіатура для ноутбука може продаватись з рамкою (фреймом) або без;
  • розташування шлейфу та кріпильних елементів клавіатури.

Додаткові характеристики, які також зазначаються в описі запчастини:

  • вбудоване підсвічування клавіш: Light;
  • алфавіт, нанесений на кнопки EN, UA, ru;
  • колір поверхні: Black, Silver, White;
  • поверхня кнопок: матова чи гладка.

Поломка ноутбука - це, звичайно, неприємно, але можна виправити. Заміна комплектуючих, за умови, що вони обрані та встановлені правильно, допоможе повернути лептоп у робочий стан.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.