Бізнес вітає рішення НКПЕКП не уніфікувати тарифи на розподіл електроенергії - ЄБА

2 хв на прочитання09 Серпня 2024, 10:18
Ілюстративне фото (з відкритих джерел)

У липні регулятор мав намір впровадити єдиний тариф на розподіл електроенергії, що представники бізнесу вважають несправедливи.

У липні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг винесла на засідання проєкт постанови, якою мала намір уніфікувати тарифи на послуги з розподілу електричної енергії. Він передбачав зміну порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії та скасування поділу споживачів на класи розподілу за рівнем напруги. За результатами розгляду зазначений Проєкт Постанови не був підтриманий НКРЕКП.

У Європейській бізнес асоціації (ЄБА) вітають це рішення регулятора. Так, експерти Комітету з енергетики ЄБА зауважують, що зміна підходів до тарифоутворення та скасування поділу споживачів за класами напруги могли призвести до серйозних фінансових наслідків для низки підприємств України.

Адже відповідно до Додатку 31 до Порядку встановлення (формування) тарифів, залежно від номінальної напруги отримуваної електроенергії, споживачі поділяються на 1 і 2 класи напруги. За інформацією компаній-членів Комітету Асоціації, відповідно до формул розрахунку тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, які визначені у Порядку, споживачі високовольтної електроенергії (27,5 кВ і вище) 1-го класу напруги сплачують за розподіл менше, ніж споживачі низьковольтної електроенергії 2-го класу.

В Україні діють два класи напруги, які застосовують для систем розподілу електроенергії. Перший клас – це велика промисловість, яка споживає багато енергії, другий клас – всі інші представники бізнесу. У різних країнах Європи кількість класів напруги є більшою і для кожного із них є свої тарифи на розподіл. Наприклад, у Молдові таких класів напруги три із відповідними тарифам на розподіл.

Більше того, у випадку скасування поділу споживачів на класи розподілу за рівнем напруги, споживачі високовольтної електроенергії були б змушені нести витрати, пов’язані з обслуговуванням низьковольтних споживачів, фактично, субсидуючи витрати споживачів 2-го класу.

Такі додаткові витрати для промислових підприємств 1-го класу напруги орієнтовно могли складати до 26,1 мільярдів гривень на рік. Це не лише збільшило б операційні витрати компаній, але й значно б погіршило конкурентоспроможність української промисловості. А іноземні інвестори, які підключалися до високовольтних електромереж, розробляли свої бізнес-плани з урахуванням тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для 1-го класу.

Загалом же, беручи до уваги переговори щодо вступу України до Європейського Союзу, бізнес вважає за необхідне вдосконалити систему класифікації споживачів за класами напруги, а не скасовувати її.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: