У недавньому дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, вчені зосередилися на тому, як додавання спецій та трав у раціон впливає на тиск.
Вчені виявили, що споживання приправ знижує тиск, принаймні тимчасово. Дослідники використовували 24-годинний амбулаторний моніторинг артеріального тиску. Учасники носили на собі спеціальний пристрій, який знімав показники що 20-30 хвилин. Згодом вчені використали середнє значення за 24-годинний період.
Що виявило дослідження
Усі учасники дослідження мали принаймні один фактор ризику серцевих захворювань. Їх розділили на три групи, кожна з яких отримувала різний рівень спецій у раціоні: з низьким вмістом прянощів: 0,5 г щодня; з помірним вмістом: 3,3 г щодня; з високим вмістом: 6,6 г щодня. Учасники дотримувалися дієти протягом чотирьох тижнів з двотижневою перервою між ними.
Дослідники повідомили, що група з високим вмістом спецій, зазвичай, покращувала 24-годинні показники артеріального тиску у порівнянні з групами з низьким і помірним вмістом прянощів.
Вчені не виявили впливу на показники холестерину, клінічно виміряний артеріальний тиск, маркери глікемії, функції судин або окислювальний стрес.
"Я не здивований. Трави та спеції – це рослини з високою щільністю поживних речовин, зі сполуками, які, як показують попередні дослідження, покращують здоров’я. Окрім того, використання трав і спецій замість солі також може допомогти покращити кров’яний тиск", – пояснює дієтологиня Крістін Кіркпатрик в інтерв'ю для Healthline.
Які трави та спеції найкорисніші
"У досліджені вчені розглянули суміш 24 трав і спецій у різних комбінаціях, тому важко зрозуміти, які з них були найкориснішими для зниження артеріального тиску. Я рекомендую кілька спецій як відправну точку, оскільки вони прості у використанні, універсальні та смачні. Включіть у свій раціон: корицю, коріандр, імбир, кмин, часник, паприку, кардамон, чебрець, орегано та розмарин. Вони мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які також можуть принести користь серцю та здоров’ю загалом", – пояснює дієтологиня Канчан Коя в інтерв'ю для видання Healthline.
Додавання трав і спецій до раціону – хороший початок, але цього недостатньо, щоб знизити кров’яний тиск і покращити здоров’я серця.
"Зменшення або виключення цукру та простих вуглеводів – це потужний спосіб знизити кров’яний тиск. Хоча надлишок солі може негативно вплинути на ризик серцево-судинних захворювань, надлишок цукру також може підвищити артеріальний тиск. Проте деякі спеції, такі як кориця і кардамон, можуть додати стравам солодкий десертний смак без додавання цукру", – пояснює Коя.