Догори
Дати відгук

Без українських заробітчан чеські фермери бояться банкрутства

3 хв на прочитання01 Червня 2020, 12:51
Поділитись:

Українська робоча сила є настільки важливою для чеських фермерів, що без неї значна частина агробізнесу в Чехії просто збанкрутує. Про це йдеться у матеріалі Радіо Свобода.

Як стверджує видання, чеські поля зараз практично пустують, у той час, як зазвичай о цій порі року на них працюють сотні українців. Цього ж року українські заробітчани не змогли приїхати до країни: закриті кордони і непрацюючі дипломатичні установи зробили своє діло. До Чехії прорвалися лише одиниці.

«Якщо українці не повернуться – це буде просто катастрофа для нас. Це означатиме, що ми не зберемо наші овочі. Чехія і так лише на 30% самостійна у виробництві овочів. Для нас працівники з України просто життєво необхідні. Якщо вони до нас вчасно не повернуться вважайте, що сезон для нас цього року передчасно завершився, ми просто опинимося банкротами», – каже один з місцевих підприємців Томаш Зоуфалий.

Інший фермер, Павел Покорний, щасливий лише тому, що йому вдалося вмовити своїх робітників-українців не їхати додому на час карантину.

«Ситуація із коронавірусом показала нам, що залежність від української робочої сили вмить може поставити цілі виробництва на коліна. Якби я не попросив своїх робітників лишитись, сезон можна було б достроково завершувати», – каже він.

Замінити українців непросто, кажуть вони. Місцеві навідріз відмовляються працювати на полі за такі гроші, а робітники з Румунії або Філіппін недостатньо роботящі, та й не їдуть у такій кількості. Лише за офіційними підрахунками, на сезонних роботах у Чехії працює понад 20 тисяч українців.

Нагадаємо, ситуація з українцями ускладнюється ще й тим, що вони опинилися в заручниках у власного уряду. Спочатку стало відомо, що Кабмін заборонив українцям їхати на сезонні заробітки у Фінляндію – там чекають близько 14 тисяч українських працівників.

Після цього в уряді заявили, що взагалі не збираються випускати українців з країни. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив це турботою держави про громадян.

«Дійсно, звернення [від інших країн щодо потреби в українських робітниках] є. Але ми в Україні керуємося насамперед міркуваннями безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком», - заявив чиновник.

Риторика урядовця наштовхує на думку, що в уряді вважають, наче мають право розпоряджатися громадянами, як кріпаками.

«Тому на цьому тлі наразі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності. Ми розуміємо потребу в робітниках з боку наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу», - заявив Кулеба.

Доходило навіть до того, що літаку з українцями, які мали всі необхідні документи і летіли на заробітки до Британії, забороняли виліт з аеропорту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Більше з GreenPost