Без шуби та олів’є: 10 рецептів з українським корінням на Новий рік та Різдво 2023

20 хв на прочитання30 Грудня 2022, 19:30

Більшість українських родин і знаних рестораторів гидливо позбавляються від радянської спадщини в новорічному меню 2023.

Адже ми можемо приготувати не менш смаковиті альтернативи шубі та олів’є, які десятиліттями окуповували святкові столи. Цих майонезних монстрів готували та їли просто за звичкою. То чи не час відстояти свою ідентичність і в такій вишуканій справі, як кулінарія та зробити нашою новою традицією шпундру, тетерю чи яворівський пиріг?

Разом з патріотом української кухні Євгеном Клопотенком Освіторія склала меню на Різдво та Новий рік 2023 із неймовірно смачних і автентичних українських страв. Готуймо з любов’ю!

Рецепти на Різдво та Святвечір 2023:
що приготувати, аби близьких здивувати?

Пиріжки з калиною в духовці

Які страви ви готуєте з калиною? Зазвичай, ягоди перетирають з цукром, а потім додають в чай. Виходить дійсно смачно, але нам стало трішки прикро, що такий корисний національний продукт використовується так вузько. Ви здивуєтеся, але цей рецепт був дуже популярним у наших пращурів на Полтавщині, де спеціально чекали перших холодів, щоб зібрати калину, бо тоді трішки знижувалася її характерна гіркота. На вас чекає щось дійсно оригінальне та нове:)

Для створення смачняшки знадобляться:

Для дріжджового тіста:

Для начинки:

Секрети калинової начинки

Для приготування начинки потрібні цілі ягоди калини, тому беріть свіжі на гілочках чи заморожені. Останні дістаньте одразу, як почнете замішувати тісто, щоб вони встигнули розморозитися. Начинку перемішуйте обережно, щоб вона не перетворилася на пюре.

Поради з приготування тіста

Основне – створити умови, щоб дріжджі запрацювали. Для цього підігрійте рідину до кімнатної температури чи не більше 30 градусів. Вона повинна бути ледь теплою. Якщо вона буде занадто холодною чи гарячою, нічого не вийде. Потім додавайте інші інгредієнти за рецептом та замішуйте м’якеньке тісто. За бажанням скористайтеся кухонною машиною з насадкою «гак». Тісто залиште в теплому місці без протягів, щоб добре піднялося. Є дієвий лайфхак – поставте ємність із ним на теплу підлогу чи біля батареї, але так, щоб відстань була не менше 20 сантиметрів. Якщо менше, тісто може зійти нерівномірно.

Як готуємо:

Короп, тушкований з картоплею та цибулею: пісна страва на Різдво

До Святвечора прийнято готувати 12 пісних страв. Окрасою вашого столу може стати цей короп-красень. Ніжна та смачна риба, просочена смаками спецій та цибулі у поєднанні з картоплею створюють ідеальний тандем.

Для створення смачняшки знадобляться:

Яворівський пиріг із гречкою та картоплею

Це знакова страва не лише Яворівщини, а й всієї Галичини. Яворівський пиріг готують на Різдво, Великдень, на весілля та хрестини. Подавали яворівський пиріг із борщем, червоним або білим на заквасці, з грибною мачанкою, до холодцю чи буряків із хроном або з кислим молоком та сметаною. У піст яворівський пиріг готували без яєць та клали у начинку смажену на олії цибулю, а в інші дні додавали ароматні шкварки. Тож можете приготувтаи як пісний, так і скоромний варіант цієї чудової української страви.

Для створення смачняшки знадобляться:

Як готуємо:

Засипане з узваром та пшоном: солодка пісна страва на Святвечір

Що ви зазвичай готуєте із пшона? Напевно, так швидко і не згадаєте. Цікаво було б влаштувати змагання з нашими пращурами на кількість страв з пшона у меню! А вже зараз можна зробити пісну страву на Святвечір – Засипане. З назви зрозуміло, що треба щось засипати. Так і є. Українці традиційно тушкували капусту з овочами, а потім засипали в неї пшоно та подавали зі шкварками чи бринзою. А на Тернопільщині донині зберігся рецепт солодкого Засипаного з узваром та сухофруктами.

Для створення смачняшки знадобляться:

Порадник для приготування страви:

Пшоно обов’язково залийте окропом та залиште на 10-15 хвилин. Це потрібно для того, щоб прибрати ймовірну гіркоту в ньому. Це чи не найважливіший лайфхак для будь-якої страви з цієї крупи. Потім добре промийте та додавайте в страву. А солодкість забезпечить мед. Якщо немає, підійде й цукор.

Як готуємо:

Незвичайний узвар із маком

Узвар – один із найбільш популярних українських напоїв вже багато років. Причини такої неймовірної любові українців до узвару, це не лише його смак та користь, а й простота приготування. Бо потрібно просто залити сушені ягоди та фрукти водою й трохи проварити на маленькому вогні, щоб вони віддали свої смаки.

Для створення смачняшки знадобляться:

Як готуємо:

Фарширована курка з начинкою з пшениці й медовою скоринкою

Як зробити святкову новорічну курку більш українською? Це легко! Фарширована курка з пшеницею – саме та страва, що здивує смакові рецептори. Ніжне м’ясо, гірчично-медова скоринка та начинка з пшениці й сухофруктів поєднуються просто божественно!

Для створення смачняшки знадобляться:

Як готуємо

Приготування пшениці:

Пшениця – це той український продукт, який маємо споживати частіше та додавати до різних страв. І варити її просто, попри усталені стереотипи. Викладіть пшеницю в каструлю та залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі та варіть до закипання. Після цього зменшіть вогонь до мінімального та проваріть ще 30 хвилин. І це все! Вона добре приготується, та водночас залишиться пружною.

Основна магія куховарства:

Салат з печінки з яблуком та вишневим соусом

Цей салат приголомшливий на смак! Соковите листя салату, кисло-солодке хрумке яблуко, ніжна печінка та приголомшливий вишневий соус з бальзамічним оцтом. Справжня смакова феєрія.

Для створення смачняшки знадобляться:

Секретики приготування печінки:

Вибирайте лише свіжу, без темних плям та обов’язково видаліть плівки та зайвий жир з печінки, якщо він є. Щоб печінка була ніжною, трохи рожевою всередині, важливо її не пересмажити. Тому готувати треба зовсім недовго, достатньо лише кількох хвилин з кожного боку на добре розігрітій пательні.

Як готуємо:

Замість шуби:
Пряна закуска на гріночці з оселедцем, буряком та каперсами

– Головна місія закусок – бути смачними, із незвичним поєднанням інгредієнтів та такими, рецептом яких хочеться поділитися, – говорить пан шеф Клопотенко. – Ця закуска з легкістю замінить на новорічному столі популярну “шубу”. А майонезну заправку ліпше приготуйте самостійно.

Для створення смачняшки знадобляться:

Для маринаду: 1 свіжий буряк

Як готуємо:

Верещака з реберцями: святкова, ніжна й запашна

Жодна страва української кухні не залишає байдужим справжнього гурмана. А надто, коли йдеться про автентичні смаколики зі свинини. Тож приготуйте на Новий рік чи РІздво нашу автентичну верещаку. В цій страві ароматні свинячі реберця, запечені у квасі зі спеціями і часником, вражають своїм напрочуд природнім та наваристим смаком.

Для створення смачняшки знадобляться:

3 секрети приготування верещаки:

М’ясо. Для приготування верещаки можна використовувати свинячу груднину, підчеревину чи ребра. Ми вибрали ребра, тому що м’ясо на реберцях у цій страві набуває особливого аромату та смаку, а його текстура просто тане у роті.

Квас. Традиційно для приготування цієї страви використовувався буряковий квас. Ми спробували приготувати верещаку з темним хлібним квасом, який можна купити сьогодні в будь-якому магазині.

Приправи. В нашому рецепті ми використали орегано, або, як називають в Україні цю траву, – материнку. Аромат унікальної пряної рослини дуже гармонічно поєднується зі свининою.

Як готувати:

Традиційний львівський сирник: простий рецепт

У львівському сирнику поєдналися максимально ніжний сир з присмаком апельсинової та лимонної цедри та шоколадна тягуча глазур. Цей десерт у міру солодкий та добре пасує до будь-якого гарячого напою.

Для сирника:

Для шоколадної глазурі:

Добрі поради, щоб сирник вдався:

Основне – беріть сир найвищої жирності та перетріть через сито. Він повинен бути без грудочок, щоб вийшла ніжна текстура. Якщо є бажання, скористайтеся блендером.

Аби сирник тримав форму, ми використали відварену картоплю, вона має нейтральний смак. Ви можете експериментувати з манкою, але додайте небагато, бо вона має здатність розбухати й десерт вийде твердим. На нашу кількість інгредієнтів радимо використати лише дві неповні столові ложки крупи.

Ми додали ще родзинок, проте не хочемо вас обмежувати – беріть сушену журавлину чи заморожені чорниці, але обов’язково обваляйте їх у крохмалі, аби стримати розтікання фруктового соку при випіканні.

Як готуємо:

Як готуємо:

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: