Без нітратів та за нормами ЄС: бізнес готується до нових правил щодо продуктів

1 хв на прочитання11 Серпня 2020, 16:44

З 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років.

Бізнес вже готується до нових вимог щодо  до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування.

Як ідеться у заяві Європейської Бізнес Асоціаціі, оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах є вкрай необхідними та своєчасними.

"Це першочергово дозволить усунути торговельні бар’єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Але головне -  нові норми спрямовані на забезпечення захисту здоров’я споживачів", - ідеться у заяві Асоціації.

Як відомо, Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (Наказ №1238 від 22 травня 2020 року). Тобто, документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування. Нові правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006).

Наказ  набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період.

Нагадаємо, в Україні виробництво рослинної продукції впало на майже 57%.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: