Бджоли винюхали рак легень з точністю більш як 90 відсотків

1 хв на прочитання23 Червня 2024, 06:51

З точністю 82 відсотки бджоли також розрізнили між собою два найпоширеніших типи раку легень

Бджоли виявились здатними реагувати на запах біомаркерів, пов'язаних з раком легень, і навіть відрізняти різні типи хвороби між собою. Комахи змогли виявити рак з точністю 93-100 відсотків. Тепер автори сподіваються створити метод ранньої діагностики раку легенів, коли пацієнту буде достатньо лише подихати на сенсор. Дані опублікували в журналі Biosensors and Bioelectronics.

Вчені створили синтетичний зразок, який за складом та концентрацією імітував дихання хворого на рак легень, тобто, містив леткі сполуки, які виділяє пухлина. Контрольним був зразок, схожий на подих здорової людини. Антени бджіл піддавали дії летких речовин, а за допомогою електрода фіксували зміни в активності їх мозку.

Дослідники виявили, що характер активації нейронів дозволяє чітко розпізнати зразки хворого та здорового подиху, а також виявити мінімальні зміни в їхніх хімічних концентраціях. Подальші тести проводили вже з запахами від клітин раку безпосередньо вирощених у лабораторії. З точністю 82 відсотки бджоли також розрізнили між собою два найпоширеніших типи раку легень: дрібноклітинного та недрібноклітинного.

Больше новостей читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: