Догори
Дати відгук

Бактерії  можуть «змусити» людину вживати алкоголь — науковці

Щось у алкогольних напоях може приносити користь мікробіому, але це точно не етанол.

2 хв на прочитання29 Серпня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що безпечної кількості алкоголю не існує. Когнітивні, емоційні порушення та порушення сну можуть виникати навіть за помірного споживання алкоголю. З часом, коли людина п'є більше, ці порушення посилюються, і їх стає дедалі важче усунути.

Проте науковці виявили, що у людей, які вживають алкоголь у помірних кількостях, більш різноманітний мікробіом кишківника, ніж у тих, хто взагалі не п'є. А ця властивість зазвичай притаманна здоровому кишківнику. Дженніфер Барб, спеціаліст з клінічної біоінформатики з Національного інституту здоров'я США вважає, що це може бути пов'язано з іншими факторами способу життя. Або щось у алкогольних напоях може приносити користь мікробіому, але це точно не етанол, розповідає лікар Олександра Литкіна.

У 2020 році науковці у Великій Британії провели дослідження за участю майже тисячі жінок, які вживали два чи менше алкогольні напої на день. Наукова група виявила, що у тих, хто пив червоне вино (або меншою мірою біле), мікробіальна різноманітність кишківника була вищою, ніж у тих, хто цього не робив. З пивом чи лікерами такого зв'язку виявлено не було.

Дослідники припустили, що такий результат можна пояснювати наявністю у вині поліфенолів. Ці сполуки входять до складу шкірки винограду й у високих концентраціях містяться у червоних винах, як і в інших фруктах та овочах, а також у чорниці, оливках, спеціях, какао, каві та чаї. Щоб збагатити склад мікробіома, варто віддати перевагу різноманітній рослинній їжі, а також ферментованим продуктам — йогуртам, чайному грибу, квашеній капусті й корейській страві кімчі, радить лікар.

З'являється все більше свідчень, що бактерії кишківника можуть навіть схиляти людину до певних продуктів харчування, наголошує Олександра Литкіна. І попередні дослідження показали, що це правило може стосуватися алкоголю. Зважаючи на все, що частіше людина дозволяє собі випивку, то сильніше вона позначається на складі мікробіома, який у результаті і змушує людину відчувати все більший потяг до спиртного. Крім того, коли слизова оболонка кишківника руйнується, бактерії та токсини можуть проникнути в кровотік і потрапити до печінки, викликати її запалення та пошкодження.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Семаглютид як альтернатива щепленням проти вірусних захворювань? Як ін’єкції для схуднення врятували від коронавірусу
8 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Вихідні роблять вас товстими: експерт дає прості й ефективні поради, як цьому запобігти
4 хв на прочитанняВчора
Зображення створено ШІ
У людей і тварин раніше не зустрічався: у Китаї виявили новий кліщовий вірус, що вражає мозок
4 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Уряд ухвалив рішення у сфері агровиробництва та лісокористування
2 хв на прочитанняВчора
В Україні зростає кількість захворілих на гарячку Західного Нілу: Голубовська розповідає, що робити лікарям та пацієнтам
3 хв на прочитанняВчора
Комахи з власним "тепловізором": як комарі шукають здобич
1 хв на прочитанняВчора
Може виникнути навіть через використання катетерів під час медичних процедур: що слід знати про септичний шок
2 хв на прочитанняВчора
Афтершоки складних днів: магнітна буря затяглася
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
У чеському місті Брно через загрозу повеней почали скидати більший об'єм води з водосховища. Фото: Patrik Uhlir/CTK/picture alliance
Плани на вихідні: у Європі екстрено готуються до негоди — залучають військових і запасаються мішками з піском
2 хв на прочитання25 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
«Більше, ніж їжа»: Євген Клопотенко ділиться секретами еталонного борщу
8 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: Тарас Висоцький, перший заступник міністра агрополітики і продовольства України
Висоцький: посуха глобально не вплинула на врожай та ціни на продукти
1 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Київводоканал: станом на 13 вересня якість водопровідної води відповідає нормам
1 хв на прочитанняВчора
Укренерго: Україна залучила аварійне постачання електроенергії з трьох країн ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Старші за динозаврів: ці дві «незламні» наземні тварини пережили чотири масові вимирання на Землі
4 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля: якість води у Сеймі покращується, у Десні рух забруднення сповільнюється
2 хв на прочитанняВчора
В. о. голови правління Укренерго призначено Олексія Брехта
1 хв на прочитанняВчора