Догори
Дати відгук

Бактерії  можуть «змусити» людину вживати алкоголь — науковці

Щось у алкогольних напоях може приносити користь мікробіому, але це точно не етанол.

2 хв на прочитання29 Серпня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що безпечної кількості алкоголю не існує. Когнітивні, емоційні порушення та порушення сну можуть виникати навіть за помірного споживання алкоголю. З часом, коли людина п'є більше, ці порушення посилюються, і їх стає дедалі важче усунути.

Проте науковці виявили, що у людей, які вживають алкоголь у помірних кількостях, більш різноманітний мікробіом кишківника, ніж у тих, хто взагалі не п'є. А ця властивість зазвичай притаманна здоровому кишківнику. Дженніфер Барб, спеціаліст з клінічної біоінформатики з Національного інституту здоров'я США вважає, що це може бути пов'язано з іншими факторами способу життя. Або щось у алкогольних напоях може приносити користь мікробіому, але це точно не етанол, розповідає лікар Олександра Литкіна.

У 2020 році науковці у Великій Британії провели дослідження за участю майже тисячі жінок, які вживали два чи менше алкогольні напої на день. Наукова група виявила, що у тих, хто пив червоне вино (або меншою мірою біле), мікробіальна різноманітність кишківника була вищою, ніж у тих, хто цього не робив. З пивом чи лікерами такого зв'язку виявлено не було.

Дослідники припустили, що такий результат можна пояснювати наявністю у вині поліфенолів. Ці сполуки входять до складу шкірки винограду й у високих концентраціях містяться у червоних винах, як і в інших фруктах та овочах, а також у чорниці, оливках, спеціях, какао, каві та чаї. Щоб збагатити склад мікробіома, варто віддати перевагу різноманітній рослинній їжі, а також ферментованим продуктам — йогуртам, чайному грибу, квашеній капусті й корейській страві кімчі, радить лікар.

З'являється все більше свідчень, що бактерії кишківника можуть навіть схиляти людину до певних продуктів харчування, наголошує Олександра Литкіна. І попередні дослідження показали, що це правило може стосуватися алкоголю. Зважаючи на все, що частіше людина дозволяє собі випивку, то сильніше вона позначається на складі мікробіома, який у результаті і змушує людину відчувати все більший потяг до спиртного. Крім того, коли слизова оболонка кишківника руйнується, бактерії та токсини можуть проникнути в кровотік і потрапити до печінки, викликати її запалення та пошкодження.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Як обрізати, підживити та обробити троянди восени: підготовка до успішної зимівлі
Як підготувати троянди до зими: обрізка, захист від хвороб та підживлення
1 хв на прочитанняВчора
Як зігріти кота, собаку та гризунів без опалення: 5 головних правил і порад
Як зігріти домашніх улюбленців у квартирі без опалення: повний гайд для господарів
3 хв на прочитанняВчора
Молодик 21 жовтня.
Молодик 21 жовтня: список заборон і рекомендацій для періоду енергетичного перезавантаження
2 хв на прочитанняВчора
Пожежа на танкері Falcon біля Ємену
Пожежа на танкері Falcon біля Ємену: судно з СПГ продовжує горіти, двоє членів екіпажу зникли
1 хв на прочитанняВчора
Платформа відновлення лісів України: онлайн-рішення для створення стійких лісів
3 хв на прочитанняВчора
Верховна Рада проголосувала за присвоєння звання Героя України фермеру Олександру Гордієнку
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на середу, 22 жовтня 2025 року
3 хв на прочитанняВчора
"Терор холодом і знищення цивільної інфраструктури" - президент про хід відновлення енергопостачання
1 хв на прочитанняВчора