Догори
Дати відгук

Апарат Мінприроди треба «перетрусити» - експерт

Нове-старе міністерство запрацює лише через півроку

2 хв на прочитання17 Липня 2020, 16:08
Фото Олега Листопада Фото Олега Листопада
Поділитись:

Очікувати на відчутне покращення роботи відновленого Мінприроди (Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів) не варто. Про це GreenPost у ексклюзивному інтерв’ю заявив заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

«Без підтримки зсередини жоден міністр нічого зробити не зможе. Якщо не перетрусити апарат, буде лише імітація роботи. Є прошарок чиновників які сидять при усіх міністрах. Розбираються у проблемі, але нічого не роблять. Не тому що вже такі погані. Бо як робиш – помиляєшся і отримуєш по голові», - сказав екологіст.

Тож на його думку у міністерстві треба провести «суцільні санітарні рубки».

«Скоротив би, наприклад, чиновника, який зараз займається лісами. Він або байдужий, або свідомий саботажник. Є й такі, що , навпаки, можуть і хочуть ефективно працювати, але посада їх обмежує, не дає реалізуватися. Я би створив би крім департаменту заповідної справи окремо потужний підрозділ, який би займався саме розширенням природно-заповідного фонду – ПЗФ», - радить Володимир Борейко.

Управління ПЗФ, підготовка законопроектів, відповіді на листи варто зосередити в одному підрозділі, а збільшення заповідних площ – у іншому.

«Бо у нас є мета, є обов’язок перед ЄС - 15% заповідності. Це удвічі треба збільшити проти сьогоденного. При цьому зараз у нас ріст дорівнює аж… десятим долям відсотків на рік. Керувати департаментом розширення ПЗФ призначив би Анастасію Драпалюк. Вона і зараз цим займається, але відділ, яким вона керує, не має лише пару фахівців. Вони не забезпечені транспортом, нормальною технікою. Знаю ще багатьох гідних підвищення, взагалі доволі непогано знаю, хто на що здатний», - зазначає експерт.

Екологів хвилює робота юридичного департаменту Мінприроди.

«Він замість судитися з ворогами природи судиться… з екологічними організаціям! Чому з приводу днопоглиблення унікальної річки Прип’ять судиться Національний екоцентр, а не міністерство? Чому до суду з приводу намірів добувати берилій у Поліському заповіднику збирається подавати Київський еколого-культурний центр, а не міністерство? Чому пишуть законопроєкти зоозахисники,  а юридичний департамент вставляє палиці в колеса цим законопроєктам?» - обурюється  Борейко.

Критично екологи відгукуються і про департамент оцінки впливу на довкілля – ОВД:«Там взагалі серйозні проблеми. Таке враження, що на висновках по звітах там заробляють гроші. Тут треба жорстко розібратися».

Відомо, без підтримки президента екореформи неможливі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання5 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання8 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому