Професор природоохоронної біології Кембриджського університету Білл Сазерленд занудьгував сидячи на карантині, причому настільки, що приготував вечерю за рецептами, складеним ще жителями Месопотамії. Як написав Сазерленд у Твіттері, кулінарні вказівки він взяв з 3770-річної клинописної таблички - однієї з найстаріших «куховарських книг» людства, пише Нож.
На щастя, рецепти вже були розшифровані - Сазерленд взяв їх з наукової роботи колег. Дотримуючись стародавніх інструкцій, професор приготував чотири страви, в тому числі тушковану баранину і щось на зразок борщу, який називається «туху».
Як розповів Сазерленд кореспондентам Bored Panda, на відтворення всього меню у нього пішло кілька годин. Професор зазначив легкість в приготуванні страв і в цілому їх звичний вигляд: тобто сучасна людина, подай їй це блюдо, не вважала б його дивним. Складнощі виникли тільки з бульйоном, в який потрібно було додати овечу кров.
Професор не тільки поділився відчуттями від їжі, але й показав рецепти до них, взяті з книги. Наприклад, ось як чотири тисячі років тому рекомендували тушкувати м'ясо ягняти: «Взяти м'ясо, додати воду і жир. Додати дрібнозернисту сіль, шматочки ячмінного тіста, цибулю-шалот і молоко. Подрібнити і додати цибулю-порей разом з часником». Пропорції не вказані.
На відео про месопотамські страви розповідають колеги Сазерленда з Єльського університету.