Догори
Дати відгук

Агросадиби залишаються без відвідувачів через карантин

Через раптову коронакризу позбулися гостей і українські агросадиби, хоча сезон сподівались розпочати раніше аніж зазвичай

3 хв на прочитання22 Квітня 2020, 21:35
pixabay pixabay
Поділитись:

Через раптову коронакризу позбулися гостей  українські агросадиби, хоча сезон сподівались розпочати раніше аніж зазвичай. Як пише  seeds,  через пандемію та карантин сезон агровідпочинку, який власники агросадиб мали розпочати з 1 травня, вже є провальним.  І хоча   в цьому році  тепла погода сприяла тому, щоб раніше розпочати  сезон роботи агросадиб,  наразі на власників агроосель очікують збитки, адже люди не мають можливості подорожувати. 

"Але чого тільки не було за останні 2 тижні: від наживаєтесь на горі людей до того, що родина з двох батьків і двох дітей не змогли виїхати до нас – просто не знайшлося чим доїхати. Всі бояться брати лишніх пасажирів, щоб не наразитися на небезпеку. Тобто приїхати можуть лише ті хто має власне авто”, – розповіла  Ольга Ліщенюк, господиня агросадиби з  Полтавщини.

За словами Ольги, у  її селі є дві агросадиби: одна спеціалізується на вирощуванні екоморкви без гостей і її власна.

"Ми створювалися швидше, як етносадиба – намагалися зберегти старовинний побут: оригінальну піч, покуть з образами, полик на веранді. Поїхати до бабусі в село і ночувати на веранді, зустрічати сонце з солов’ями – це ж саме оте, справжнє відчуття єднання з природою у селі”, – розповідає господиня.

Згодом до  етнонапрямку власники додали певні елементи агротуризму. Надаючи послуги власники садиби зрозуміли, що гості  з цікавістю спостерігають за городиною, садом та господарством.

"Особливо, діти, яким цікаво як росте огірочок, помідорчики, як за пару днів маленький кабачок уже можна зривати і їсти. Тому цього року вирішили не лише “пускати” поспостерігати на власний город, який знаходиться десь за 500 метрів від Садиби, а й обробити частину ділянки прямо поруч. Щоб вийшов вранці, і знайшов щось собі на сніданок”, – ділиться планами Ольга Ліщенюк. 

В планах Ліщенюк зробити якийсь тваринний двір.  Поруч з Садибою часто випасають корів фермери і, за словами Ольги,  гості минулого літа спостерігали за ними і навіть просилися подоїти.  

Довідково: 

Агросадиба (агрооселя) – житловий будинок і господарські будівлі з прилеглими до них садом і городом, що разом є:окремим господарством. Знаходиться у сільській місцевості, містить кімнати, пристосовані для проживання туристів і належить на правах приватної власності фізичній особі або членам її сім’ї, які займаються веденням особисто­го селянського господарства.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost