Догори
Дати відгук

Аграрії закликали нардепів підтримати закон про Державний аграрний реєстр

Єдина державна інформаційна система міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки

3 хв на прочитання06 Липня 2020, 14:53
Поділитись:

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулась до депутатів з проханням підтримати у першому читанні законопроєкт №3295, яким забезпечується функціонування Державного аграрного реєстру.

Як йдеться у зверненні, в рамках держбюджету на підтримку агрокомплексу України щороку виділяються кошти на різні напрями підтримки для покращення роботи сектору. Зокрема на цей рік передбачено 4 млрд грн на ряд напрямів, повідомляє УКАБ.

«Водночас, процедура адміністрування програм держпідтримки аграріїв та розподіл цих коштів є одним із найбільш слабких місць в системі підтримки сільського господарства. Складнощі з адміністративним обслуговуванням програм підтримки спричиняють значні адміністративні витрати в перерахунку на обсяги виробництва, зменшують бажання брати участь в програмах державної підтримки та ускладнюють можливості їх використання невеликим аграріям. Також відсутність надійного джерела інформації про характеристики агровиробників та раніше отримані кошти державної підтримки ускладнює аналіз ефективності використання бюджетних коштів, і відповідно формування політики у сфері підтримки аграрного сектору», — пояснюють аналітики.

Водночас, закононом №3295 передбачається створення єдиної державної інформаційної системи, що міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки.

Єдина державна інформаційна система (Державний аграрний реєстр) забезпечить:

  1. спрощену реєстрацію сільгоспвиробників із метою отримання бюджетної підтримки;
  2. автоматичну перевірку їх статусу через доступ до інших державних реєстрів та кадастрів;
  3. легкість подання заявки на отримання державної підтримки;
  4. швидку перевірку відповідності критеріям надання підтримки;
  5. можливість оцінки ефективності застосування заходів підтримки;
  6. публічність розподілу коштів державної підтримки й контроль із боку держави та громадськості використання коштів платників податків;
  7. формування «єдиного кабінету аграрія», що дасть змогу отримувати державні послуги, взаємодіяти з реєстрами та кадастрами, зокрема для реєстрації земельних ділянок або виправлення помилок у державному земельному кадастрі.

В цьому кабінеті аграрій зможе, зазначивши інформацію про себе, отримувати всю інформацію про програми підтримки, які може запропонувати йому держава, зважаючи на його параметри.

«Розвиваючи далі такий онлайн-кабінет для аграріїв, можна було б його використовувати не лише для державної підтримки й надання державних послуг та сервісу. До реєстру можна було б інтегрувати фінансові установи зі своїми програмами фінансування аграріїв, міжнародні та національні інституції зі своїми програмами розвитку, гранти тощо, де аграрії, внесши всю вичерпну інформацію про себе, зможуть отримати перелік фінансових інструментів, опцій і доступних механізмів розвитку та підтримки», — пояснює радник зі стратегічного розвитку президента УКАБ Володимир Лапа.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ закликає депутатів ВРУ підтримати під час голосування у першому читанні законопроєкт №3295 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

Тим часом, на Вінниччині фермери не поділили врожай.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.