Догори
Дати відгук

90% населення України може зіткнутися з бідністю - ПРООН

За прогнозом, війна призвела до повного закриття 50% українських підприємств.

4 хв на прочитання16 Березня 2022, 12:00
Поділитись:

За попередніми оцінками, 90% населення України може зіткнутися з бідністю та крайньою економічною вразливістю у разі посилення війни, що відкине країну й увесь регіон на кілька десятиліть назад і залишить наступним поколінням глибокі соціально-економічні шрами. 

Згідно з попереднім прогнозом, опублікованим сьогодні Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), у разі продовження затяжної війни в Україні можуть бути втрачені 18 років соціально-економічних досягнень, при цьому майже третина населення житиме за межею бідності, а ще 62% постануть перед високим ризиком зубожіння протягом наступних дванадцяти місяців.

«Війна в Україні спричиняє неймовірні людські страждання через трагічну загибель та вимушене переміщення мільйонів людей. Необхідність негайної гуманітарної допомоги українцям має першорядне значення, разом із тим важкі наслідки затяжної війни для розвитку країни стають дедалі очевиднішими, — підкреслив керівник ПРООН Ахім Штайнер. — Тривожний економічний спад, а також страждання і труднощі, які він принесе і без того травмованому населенню, тепер повинні бути в центрі уваги. Ще є час зупинити цю похмуру тенденцію».

Ґрунтуючись на своєму багаторічному довірчому партнерстві з Урядом України, ПРООН працює у всіх 24 областях (адміністративних одиницях) України з більш ніж 332 міськими адміністраціями, 15 хабами організацій громадянського суспільства і понад 17 бізнес-об’єднаннями малих і середніх підприємств по всій країні.

«Щоб уникнути подальших страждань, руйнувань і зубожіння, необхідно якнайшвидше відновити мир, — зауважив пан Штайнер. — Засвідчуючи непохитну солідарність Організації Об'єднаних Націй з українським народом, ПРООН ставить своїм першочерговим пріоритетом надання допомоги Україні у збереженні вже досягнутих наполегливою працею здобутків у галузі розвитку. Ця допомога, зокрема, включає сприяння уряду в збереженні найважливіших структур управління та державних послуг, які є фундаментальними для кожного суспільства».

За підрахунками уряду, збитки, завдані знищенням інфраструктури, будівель, доріг, мостів, лікарень, шкіл та інших матеріальних цінностей, складають щонайменше 100 мільярдів доларів США. Війна призвела до повного закриття 50% українських підприємств, в той час як інша половина змушена працювати значно нижче своїх можливостей.

Як одне з найбільших агентств ООН, що діють в Україні, ПРООН продовжувала працювати протягом усього конфлікту і нині посилює свою активність за рахунок цілеспрямованого залучення ресурсів і спеціалістів у таких ключових сферах, як розчистка завалів, оцінка збитків та забезпечення засобів до існування (в тому числі грошової допомоги) в надзвичайних ситуаціях, а також пропонує можливості для оперативного планування та платформи для партнерів з розвитку та гуманітарних питань для надання й масштабування підтримки уряду та народові України.

Низка політичних заходів у найближчі тижні могла б пом'якшити зубожіння в міру розгортання воєнних дій. Враховуючи масштаб потреб і пріоритетів, а також потужну інфраструктуру банківських і фінансових послуг у країні, ПРООН приєднується до ініціативи Кризового координатора ООН, що полягає у використанні багатоцільової грошової допомоги, яка могла б допомогти охопити якнайбільшу кількість людей по всій країні. Наприклад, за попередніми оцінками ПРООН, широкомасштабна операція з екстреного переказу приблизно 250 мільйонів доларів США на місяць частково покриє втрату доходів 2,6 мільйона людей, які в інакшому разі можуть опинитися у злиднях. Більш амбіційний тимчасовий базовий дохід, що забезпечує базовий дохід у розмірі 5,50 доларів США на день на людину, становитиме 430 мільйонів доларів на місяць, виходячи з початкових оцінок.

У сусідніх країнах у рамках міжвідомчого регіонального плану реагування на потреби біженців ПРООН співпрацює з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, щоб забезпечити стійкість і розвиток для мільйонів вимушено переміщених людей, які втекли від насильства. Ця спільна підтримка біженців і громад, що їх приймають, буде спрямована на забезпечення коштів для існування шляхом створення доходів і робочих місць.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання10 хвилин тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання53 хвилини тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання4 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому