Догори
Дати відгук

9 лютого відзначаємо День стоматолога: цікаві факти про стоматологію

В Україні свято відзначається з 1993 року.

1 хв на прочитання09 Лютого 2024, 11:45
9 лютого свято День стоматолога Цікаві факти 9 лютого свято День стоматолога Цікаві факти
Поділитись:

Професійне свято зубних лікарів приурочене до Дня пам'яті святої Аполлонії, яка прийняла мученицьку смерть за відмову зректися Христа. Противники християнства вирвали дівчині усі зуби. Віруючі моляться Аполлонії про зняття зубного болю.

  • Перші стоматологи з'явились ще в 7 сторіччі до н.е. Ними були етруски, котрі виготовляли мостоподібні протези із зубів ссавців чи підручних матеріалів, і стійкості таких протезів було достатньо для жування.
     
  • У Китаї таке захворювання як пультпіт вміли лікувати більш ніж 4000 років тому завдяки голковколюванню. Впливаючи на певні 24 точки тіла у правильних комбінаціях, стародавні китайські лікарі допомагали хворим швидше одужувати.
     
  • Деякі люди слідкують за станом здоров'я своїх хатніх улюбленців ретельніше, ніж за власним. Яскравим прикладом став Джордж Вашингтон, котрий втратив майже всі власні зуби, на відміну від своїх шести коней. Адже він щодня вимагав перевіряти їм зуби і старанно їх вичищати.
  • Появою бору ми забов'язані Джону Грінвуду, який спроектував його в 1790-му році. 
  • У 1816 році один аристократ придбав зуб Ісаака Ньютона за 730 фунтів (на сьогодні це приблизно 3,241$), а після цього вправив його в свій перстень.
     
  • Вже у 200-400 роках до н.е. народи Африки, Азії та Північної Америки у своєму побуті користувалися приладдям, що нагадують сучасні зубні щітки.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.