Догори
Дати відгук

Лікарі назвали 8 правил, як приготувати здорову новорічну вечерю

Дієтологи розкрили таємниці родинної кулінарії до різдвяного та новорічного столу

7 хв на прочитання17 Грудня 2020, 19:28
Поділитись:

Традиційні в українських родинах великі столи, що вгинаються від їжі на новорічно-різдвяні свята, потрапляють до найбільш популярних мемів, які поширюють у соцмережах. 12 страв із різних видів м’яса, салати олів’є та оселедці у майонезі під шубою, до того ж приправлені великою кількістю алкоголю – неабияке випробування для здоров’я. Лікарі застерігають, що на свята кількість викликів «103» до людей із загостреннями підшлункової залози, отруєннями, серцевими нападами щороку збільшується у рази. А в умовах поширення Covid-19 така пригода може завдати неабияких клопотів. Щоб після застілля голова була світлою, а животи не боліли, гарним рішенням для родин є приготувати вечерю, яка буде водночас ситною та приємною, та підібрати напої, що не будуть нагадувати про себе на ранок. Як злагодити здорову вечерю під ялинку GreenPost розпитав відомих дієтологів Світлану Фус та Бориса Скачко.

Дієтологам було запропоновано визначити набір страв, які можна приготувати до святкового столу, де зберуться 10 людей – родина та їхні гості. Кулінарна мета – так накрити стіл, щоб у всіх, хто долучився до святкування, наступного дня був гарний настрій та залишилися тільки приємні спогади від спільної зустрічі. Ну і, звичайно, щоб усі були ситі. Версія про 12 страв одразу відкидається – бо чим менше різноманіття на столі, тим менше ризиків, що інгредієнти не пасуватимуть один до одного.

Замість червоного м’яса – курятина, щоб легше було дихати

«Страву з м’яса у святковий вечір можна зробити головною під час застілля. Вона ситна та сподобається більшості гостей», – каже Світлана Фус.

Борис Скачко колегу підтримує. Однак радить не брати червоного м’яса – яловичину, свинину, телятину чи баранину – бо з нею надто довго буде справлятися шлунок та буде важко на серце.

«Якщо взяти на вечерю червоне м’ясо, потім на ранок всі будуть його зле згадувати. Воно травиться годин 8-9, зіпсує нічний сон. У кого проблеми з суглобами – можуть почати боліти, переїдять чоловіки – може загостритись сечокам’яна хвороба, важкість у шлунку зіпсує нічний сон, а зранку не буде апетиту. Якщо хочете страву з м’яса – запечіть гарну курочку. Вона піде легше і буде цілком святковою», – говорить Скачко.

Різні види риби – гарний гарнір та смачний додаток до салатів

Навіть якщо м'ясо замінити смачною рибою, вечеря буде поживною, рекомендує Світлана Фус.

«Якщо подавати рибну страву, можна зробити салати з невеликою кількістю морепродуктів. Скажімо, салат з креветками, кальмарами. Я вважаю, що святковий стіл – це страви, які люди не їдять досить регулярно, а щось переважно делікатесне. Я не кажу, що треба вкрай бігти та купувати червону ікру з червоною рибою. Але можна смачно зготувати оселедець, зробити рибний варіант столу, так, щоб грало між собою», – каже Світлана Фус.

Замість «мімози» та «олів’є» – варена картопля

Приготування салату олів’є із великою кількістю майонезу Борис Скачко називає «червоною кнопкою» виклику карети швидкої допомоги.

«Від «Олів’є» може бути отруєння та здутись живіт, легкий шлях до панкреатиту та відділення хірургії, оселедець під шубою теж. Весняні салатики точно не пасують – салат «Цезар» в сезон нітратів під великим питанням. А якщо з’їсте більше, та ще й підете спати – можуть бути сюрпризи. Гостра серцева недостатність, інфаркти, інсульти після такої вечері отримати дуже просто», - каже гастроентеролог.

Якщо салати з майонезом їсти з розумом, а готувати правильно, проблем можна уникнути, каже Світлана Фус. Та додає – що якщо людина на щодень харчується здорово, їсть не багато, то та у свято з’їсть трошки, навіть їжі з майонезом, і їй не нашкодить.

«Один якийсь майонезний салат може бути. Адже його можна готувати по різному, не обов’язково брати дуже велику кількість майонезу. Наприклад, той же оселедець під шубою, можна не накривати зверху товстим шаром і чекати, доки просякне. А натерти всі інгредієнти на тертці – буряк, моркву, картоплю, та кожен окремо змішати з невеликою кількістю майонезу, скажімо, з неповною столовою ложкою. А тоді все це викласти зверху на оселедець. Тоді вийде, що майонезу там вкрай мало», – порадила Світлана Фус.

Борис Скачко нагадав, що є багатьма забутий вінегрет та варену товчену картоплю – обидві страви ситні та цілком смакують українцям.

«Можна картоплю запекти, чи протушкувати зі шматками курятини – як на мене, дуже гарне рішення», – додав Скачко.

Сири та авокадо додадуть пікантності

На новорічно-різдвяному святкуванні добре мати один основний базовий салат, який смакуватиме до основної страви. А щоб додати пікантності – зробити кілька легких заправлених нарізок.

«Можна додати різноманітні овочеві страви, які на половину будуть містити стейки з сирих овочів, листки салату, зелень. Скажімо, можна зробити стейк з листям салату та сиром, або з салатом та авокадо. Також можна запекти овочі гриль», – радить Світлана Фус.

Алкоголь краще міцніший, а ніж солодший

Парадокс, що страх перепити у свято для багатьох відпочивальників також може призвести до отруєння алкогольними напоями. Тут основне правило – солодкі вина небезпечніші. А ще – що у жінок система травлення слабша, як у чоловіків, а у дітей – ще не сформована. Відтак, жінкам не варто пити все, що перепаде, а дітям спиртне заборонено.

«Залежить, хто як засвоює алкоголь. Є люди, які випивають келих сухого вина та можуть мати серйозні проблеми з системою травлення, – розповідає Світлана Фус, та додає: Я б не радила вживати солодкі напої. Бо вони погіршують потім самопочуття, особливо, якщо випити трохи більше, як годиться. Краще брати сухі напої – сухе вино, сухе шампанське».

Коньяк та віскі замість лікеру чи наливки радить пити та Борис Скачко. Краще менше міцнішого, ніж більше солодкого, каже лікар.

«Вино слід підбирати під продукти харчування. Солодкі, напівсолодкі, десертні вина ніколи не пасують на початку застілля. Як і солодкі напівсолодкі шампанське, лікери, наливки. Бо не важливо – м’ясоїд ви чи веган, цукор нашкодить травленню. А ще якась квасолька, боби, соя у салатах – і від десертних напоїв нуль задоволення на ранок. Беріть якщо шампанське сухе і напівсухе брю, якщо вина, то не важливий колір, але сухе чи напівсухе, якщо більш важкі напої – коньяк горілка, бурбон, віскі – будь ласка. Пийте та не впивайтесь», – радить гастроентеролог.

На десерт – домашні кнедлики

Приготовлені власноруч солодощі значно здоровіші, аніж найкращі магазинні торти. Дієтологи заохочують робити домашню випічку з відомих вам інгредієнтів та не запивати солодкою водою чи магазинними соками. Краще зробити узвар чи чай з травами. Не радять ставити газовані напої й до основного столу. Краще просто поставити кухоль з чистою водою з додаванням крапель цитрини та імбир для запаху.

«Десерт вживають окремо, не під час основної частини вечері, він фіналізує прийом їжі, тому краще з’їсти солодке з інтервалом у пів години після основного прийому їжі», – каже Скачко.

Нагадаємо, дерматологи пояснили, які ТОП-5 продуктів лікують запалення та інфекції на шкірі. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.