Догори
Дати відгук

Лікарі назвали 8 правил, як приготувати здорову новорічну вечерю

Дієтологи розкрили таємниці родинної кулінарії до різдвяного та новорічного столу

7 хв на прочитання17 Грудня 2020, 19:28
Поділитись:

Традиційні в українських родинах великі столи, що вгинаються від їжі на новорічно-різдвяні свята, потрапляють до найбільш популярних мемів, які поширюють у соцмережах. 12 страв із різних видів м’яса, салати олів’є та оселедці у майонезі під шубою, до того ж приправлені великою кількістю алкоголю – неабияке випробування для здоров’я. Лікарі застерігають, що на свята кількість викликів «103» до людей із загостреннями підшлункової залози, отруєннями, серцевими нападами щороку збільшується у рази. А в умовах поширення Covid-19 така пригода може завдати неабияких клопотів. Щоб після застілля голова була світлою, а животи не боліли, гарним рішенням для родин є приготувати вечерю, яка буде водночас ситною та приємною, та підібрати напої, що не будуть нагадувати про себе на ранок. Як злагодити здорову вечерю під ялинку GreenPost розпитав відомих дієтологів Світлану Фус та Бориса Скачко.

Дієтологам було запропоновано визначити набір страв, які можна приготувати до святкового столу, де зберуться 10 людей – родина та їхні гості. Кулінарна мета – так накрити стіл, щоб у всіх, хто долучився до святкування, наступного дня був гарний настрій та залишилися тільки приємні спогади від спільної зустрічі. Ну і, звичайно, щоб усі були ситі. Версія про 12 страв одразу відкидається – бо чим менше різноманіття на столі, тим менше ризиків, що інгредієнти не пасуватимуть один до одного.

Замість червоного м’яса – курятина, щоб легше було дихати

«Страву з м’яса у святковий вечір можна зробити головною під час застілля. Вона ситна та сподобається більшості гостей», – каже Світлана Фус.

Борис Скачко колегу підтримує. Однак радить не брати червоного м’яса – яловичину, свинину, телятину чи баранину – бо з нею надто довго буде справлятися шлунок та буде важко на серце.

«Якщо взяти на вечерю червоне м’ясо, потім на ранок всі будуть його зле згадувати. Воно травиться годин 8-9, зіпсує нічний сон. У кого проблеми з суглобами – можуть почати боліти, переїдять чоловіки – може загостритись сечокам’яна хвороба, важкість у шлунку зіпсує нічний сон, а зранку не буде апетиту. Якщо хочете страву з м’яса – запечіть гарну курочку. Вона піде легше і буде цілком святковою», – говорить Скачко.

Різні види риби – гарний гарнір та смачний додаток до салатів

Навіть якщо м'ясо замінити смачною рибою, вечеря буде поживною, рекомендує Світлана Фус.

«Якщо подавати рибну страву, можна зробити салати з невеликою кількістю морепродуктів. Скажімо, салат з креветками, кальмарами. Я вважаю, що святковий стіл – це страви, які люди не їдять досить регулярно, а щось переважно делікатесне. Я не кажу, що треба вкрай бігти та купувати червону ікру з червоною рибою. Але можна смачно зготувати оселедець, зробити рибний варіант столу, так, щоб грало між собою», – каже Світлана Фус.

Замість «мімози» та «олів’є» – варена картопля

Приготування салату олів’є із великою кількістю майонезу Борис Скачко називає «червоною кнопкою» виклику карети швидкої допомоги.

«Від «Олів’є» може бути отруєння та здутись живіт, легкий шлях до панкреатиту та відділення хірургії, оселедець під шубою теж. Весняні салатики точно не пасують – салат «Цезар» в сезон нітратів під великим питанням. А якщо з’їсте більше, та ще й підете спати – можуть бути сюрпризи. Гостра серцева недостатність, інфаркти, інсульти після такої вечері отримати дуже просто», - каже гастроентеролог.

Якщо салати з майонезом їсти з розумом, а готувати правильно, проблем можна уникнути, каже Світлана Фус. Та додає – що якщо людина на щодень харчується здорово, їсть не багато, то та у свято з’їсть трошки, навіть їжі з майонезом, і їй не нашкодить.

«Один якийсь майонезний салат може бути. Адже його можна готувати по різному, не обов’язково брати дуже велику кількість майонезу. Наприклад, той же оселедець під шубою, можна не накривати зверху товстим шаром і чекати, доки просякне. А натерти всі інгредієнти на тертці – буряк, моркву, картоплю, та кожен окремо змішати з невеликою кількістю майонезу, скажімо, з неповною столовою ложкою. А тоді все це викласти зверху на оселедець. Тоді вийде, що майонезу там вкрай мало», – порадила Світлана Фус.

Борис Скачко нагадав, що є багатьма забутий вінегрет та варену товчену картоплю – обидві страви ситні та цілком смакують українцям.

«Можна картоплю запекти, чи протушкувати зі шматками курятини – як на мене, дуже гарне рішення», – додав Скачко.

Сири та авокадо додадуть пікантності

На новорічно-різдвяному святкуванні добре мати один основний базовий салат, який смакуватиме до основної страви. А щоб додати пікантності – зробити кілька легких заправлених нарізок.

«Можна додати різноманітні овочеві страви, які на половину будуть містити стейки з сирих овочів, листки салату, зелень. Скажімо, можна зробити стейк з листям салату та сиром, або з салатом та авокадо. Також можна запекти овочі гриль», – радить Світлана Фус.

Алкоголь краще міцніший, а ніж солодший

Парадокс, що страх перепити у свято для багатьох відпочивальників також може призвести до отруєння алкогольними напоями. Тут основне правило – солодкі вина небезпечніші. А ще – що у жінок система травлення слабша, як у чоловіків, а у дітей – ще не сформована. Відтак, жінкам не варто пити все, що перепаде, а дітям спиртне заборонено.

«Залежить, хто як засвоює алкоголь. Є люди, які випивають келих сухого вина та можуть мати серйозні проблеми з системою травлення, – розповідає Світлана Фус, та додає: Я б не радила вживати солодкі напої. Бо вони погіршують потім самопочуття, особливо, якщо випити трохи більше, як годиться. Краще брати сухі напої – сухе вино, сухе шампанське».

Коньяк та віскі замість лікеру чи наливки радить пити та Борис Скачко. Краще менше міцнішого, ніж більше солодкого, каже лікар.

«Вино слід підбирати під продукти харчування. Солодкі, напівсолодкі, десертні вина ніколи не пасують на початку застілля. Як і солодкі напівсолодкі шампанське, лікери, наливки. Бо не важливо – м’ясоїд ви чи веган, цукор нашкодить травленню. А ще якась квасолька, боби, соя у салатах – і від десертних напоїв нуль задоволення на ранок. Беріть якщо шампанське сухе і напівсухе брю, якщо вина, то не важливий колір, але сухе чи напівсухе, якщо більш важкі напої – коньяк горілка, бурбон, віскі – будь ласка. Пийте та не впивайтесь», – радить гастроентеролог.

На десерт – домашні кнедлики

Приготовлені власноруч солодощі значно здоровіші, аніж найкращі магазинні торти. Дієтологи заохочують робити домашню випічку з відомих вам інгредієнтів та не запивати солодкою водою чи магазинними соками. Краще зробити узвар чи чай з травами. Не радять ставити газовані напої й до основного столу. Краще просто поставити кухоль з чистою водою з додаванням крапель цитрини та імбир для запаху.

«Десерт вживають окремо, не під час основної частини вечері, він фіналізує прийом їжі, тому краще з’їсти солодке з інтервалом у пів години після основного прийому їжі», – каже Скачко.

Нагадаємо, дерматологи пояснили, які ТОП-5 продуктів лікують запалення та інфекції на шкірі. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Смерть 10-річної Майї в Ужгороді: мати засуджена до 5 років умовно за бездіяльність після жорстокого побиття вітчимом, який отримав довічне ув'язнення.
В Ужгороді засуджено матір за залишення 10-річної доньки у небезпеці після побиття вітчимом
1 хв на прочитання13 Грудня 2025
Матча чай для довгострокового здоров’я: профілактика, антиоксидантний захист та життєвий тонус
Матча чай для довгострокового здоров’я: профілактика, антиоксидантний захист та життєвий тонус
2 хв на прочитання13 Грудня 2025
Всесвітній день загального медичного забезпечення — що це за дата і чому відзначають 12 грудня
День здоров’я без бар’єрів: що означає Всесвітній день загального медичного забезпечення
2 хв на прочитання12 Грудня 2025
Фото: Київська міська прокуратура
Прокуратура розслідує інцидент в Києві як терористичний акт, що призвів до жертв
1 хв на прочитання11 Грудня 2025
Програма «Скринінг здоров’я 40+»: українці отримають 2000 грн на обстеження
2 хв на прочитання11 Грудня 2025
Столичні лікарі та реабілітологи отримають фінансову допомогу в межах міської програми
1 хв на прочитання11 Грудня 2025
Одеські митники виявили спробу ввезти в Україну лінію для виробництва цигарок
1 хв на прочитання11 Грудня 2025
Кличко затвердив разові виплати медикам Києва
1 хв на прочитання11 Грудня 2025
Більше з GreenPost
Інтерактивна екологічна карта: проєкт «EcoQuest» черкаських школярів
Інтерактивна екологічна карта: проєкт «EcoQuest» черкаських школярів
1 хв на прочитанняВчора
В Одесі запускають автобуси замість трамваїв через блекаут
В Одесі 15 грудня розширюють мережу соцавтобусів замість зупинених трамваїв і тролейбусів
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Telegram / Володимир Зеленський
У Берліні стартували переговори Зеленського з американською стороною
1 хв на прочитанняВчора
В Одесі частково відновлено світло на об'єктах інфраструктури
Енергетики ДТЕК частково повернули світло об'єктам критичної інфраструктури Одеси
1 хв на прочитанняВчора
Посадовцям військової частини на Хмельниччині повідомлено про підозру за відправлення підлеглих на приватні заробітки
1 хв на прочитанняВчора
Норвегія презентувала інноваційний панорамний поїзд для спостереження за Північним сяйвом
1 хв на прочитанняВчора
Масштабний шторм у Сан-Паулу: 1,3 млн споживачів без світла та збитки у $290 млн
1 хв на прочитанняВчора
Інвестиційна привабливість Черкащини: маслосирзавод в Ірклієві виставили на аукціон
1 хв на прочитанняВчора